Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a răspuns scrisorii deschise adresate de profesorul universitar Vasile Popovici, de la Universitatea de Vest, care îi solicita să se retragă la o mănăstire şi să se concentreze pe actele de caritate. Selejan spune că poziţia Bisericii faţă de referendum nu are legătură cu politica.
Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a transmis un răspuns la scrisoarea publicată de profesorul universitar Vasile Popovici în care arată că oamenii Bisericii au obligaţia de a susţine ”familia creată de Dumnezeu”.
”Ca oameni ai Bisericii, clerici şi credincioşi deopotrivă, avem obligaţia de a susţine familia creată de Dumnezeu şi binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinţei şi ale moralei evanghelice, precum şi de valorile neamului nostru românesc. Aşadar, nu mi-e ruşine, Domnule profesor, că prin poziţia mea am susţinut familia creştină în esenţa sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învăţat. Familia creştină a fost, este şi va fi pentru mine personal şi pentru Biserica din care fac parte un proiect de ţară, pe care îl voi susţine din adâncul fiinţei mele”, a scris mitropolitul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ÎPS Ioan Selejan subliniază că este călugăr şi a fost mulţi ani la mănăstire, a slujit în Ardeal, apoi a venit la Timişoara.
”Domnule profesor Vasile Popovici, eu sunt călugăr, am fost mulţi ani în mănăstire, am slujit două decenii la fraţii români din munţii Covasnei şi Harghitei, după care, la chemarea credincioşilor şi a clericilor bănăţeni, am venit la Timişoara. Ştiu că Banatul, spaţiu multiconfesional, multietnic şi multicultural, are o cultură regională multiseculară, care poartă pecetea unicităţii. Respect această cultură, aşa după cum respect credinţa fraţilor aparţinători altor confesiuni creştine. De aceea, aş fi fost bucuros dacă, înainte de a scrie că sunt «anti-ecumenic într-o Timişoară ecumenică», i-aţi fi întrebat pe reprezentanţii cultelor religioase şi ai comunităţii israelite despre bunele relaţii pe care le avem. Cât despre «reîntoarcerea la operele sociale» regret, de asemenea, că nu v-aţi informat cu privire la casele pe care le-am construit sau le-am cumpărat pentru familiile nevoiaşe din Banat, inclusiv pentru cele cu aparţinători în penitenciar”, a scris mitropolitul Banatului.
ÎPS Ioan Selejan spune că prin aceste rânduri nu şi-a propus să se justifice, ci că încearcă să arate cât este de importantă implicarea sa în societate. El a subliniat şi că poziţia bisericii în privinţa referendumului nu are vreo legătură cu politica.
”Prin aceste rânduri nu încerc să mă justific, ci încerc să arăt cât de importantă este implicarea mea în viaţa cetăţii noastre şi a Banatului în care trăim cu toţii. Precizez, totodată, că poziţia Bisericii noastre şi a Consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România faţă de referendum nu are legătură cu politica. În final, vă asigur că respect poziţia Domniei voastre faţă de familie şi Vă rog ca şi Dumneavoastră să binevoiţi a respecta opinia mea”, şi-a încheiat scrisoarea mitropolitul Banatului.
Profesorul universitar Vasile Popovici, de la Universitatea de Vest din Timişoara, a transmis o scrisoare deschisă Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, prin care îi cere să se retragă la mănăstire, după ce referendumul a fost invalidat. Acesta transmite, însă, tuturor preoţilor ortodocşi, că rolul lor nu este să se implice în iniţierea de legi şi că este ”momentul renunţării la lux, la iubirea de arginţi, la legătura veche cu un partid anume şi cu toate partidele”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.