Fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru spune că primeşte semnale că sunt directori noi de şcoli asupra cărora în aceste zile se fac presiuni pentru a renunţa la post, astfel încât să poată fi numiţi cei de dinaintea lor.
El spune că acum constată că excepţia a fost transformată în regulă şi că "orice idee de competiţie, competenţe, meritocraţie, valoare este manipulată brutal".
Mircea Dumitru susţine că derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepţionale, bine întemeiate şi oferită nominal, a ajuns text de metodologie.
"Se vorbeşte despre un număr de peste 650 de posturi de director şi director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului şi care, spun cei de la Educaţie, ar trebui să fie atribuite aceloraşi persoane aflate în funcţie. Să rămânem fideli adevărului şi să spunem că nimeni nu vorbeşte astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii şcolari generali de la Bucureşti şi Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună ştiinţă metodologia şi au refuzat să numească directorii, în aşteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbeşte că cele peste 650 de situaţii unde ar fi nevoie de numirea aceloraşi persoane sunt, de fapt, cu puţin peste 350, dacă scădem cele două judeţe unde inspectorii au aşteptat schimbarea de la partid şi nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situaţia de facto ar arăta un număr mult redus al excepţiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul judeţelor", mai arată fostul ministru al Educaţiei.
El mai spune că, atunci când a fost sesizat de neregulile de la Bucureşti, a semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului şcolar al municipiului Bucureşti, iar acum "s-a aşternut liniştea peste asta".
Mircea Dumitru mai susţine că primeşte semnale că sunt "directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunţa la post, astfel încât să poată fi numiţi cei de dinaintea lor". "Acestora, şi numai lor, le transmit că nu trebuie să renunţe la munca şi efortul depuse, la proiectele pe care şi le-au făcut pentru şcoală şi că, mai ales, demnitatea personală şi curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor şi elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conţinuturi ştiinţifice", mai afirmă Mircea Dumitru.
Fostul ministru al Educaţiei adaugă că s-a întors la Universitate, în comunitatea academică pe care a îmbrăţişat-o cu zeci de ani în urmă, că va rămâne preocupat şi atent la ceea ce se întâmplă în educaţie şi cercetare şi că are datoria, ca fost ministru dar, mai ales, ca profesor, să facă tot ce îi stă în putinţă pentru ca elevii sau tinerii studenţi să cunoască onoarea, corectitudinea şi adevărul.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori.
Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Luni, Administraţia Prezidenţială a criticat măsura luată de Ministerul Educaţiei. Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că măsura privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a "presiunii" venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, l-a acuzat, într-o postare pe Facebook, pe ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, că a antedatat ordinul de ministru prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta şi cere ca ”vinovaţii să răspundă penal”.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat marţi, pentru News.ro, că ordinul privind directorii de şcoli nu a fost antedatat, cum susţine preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, ci a fost emis vineri şi tot atunci a fost trimis la Monitorul Oficial, dar a fost publicat luni. Pavel Năstase a precizat că vineri i-a anunţat în videoconferinţă pe inspectorii şcolari de acest ordin şi le-a trimis o notă pentru a avea timp să pregătească modificările prevăzute în ordin.
"Ordinul privind noile schimbări legate de numirile directorilor pe posturile vacante a fost trimis la Monitorul Oficial vineri, după ce au fost informaţi inspectorii generali în videoconferinţă despre acest act, iar luni a fost publicat”, a spus Pavel Năstase, în replică la acuzaţia preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan, că ministrul Educaţiei a antedatat ordinul prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta.
Ministrul Educaţiei a precizat că în videoconferinţa de vineri au fost anunţaţi inspectorii generali şcolari despre acest ordin, apoi aceştia au primit nota în care li se spunea să se pregătească pentru aceste schimbări.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.