Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că analizele efectuate în laboratoarele DSP pe probe prelevate din apa furnizată în sectoarele 5 şi 6 au fost făcute după ce mulţi bucureşteni au reclamat calitatea apei şi au arătat că nivelul de clor este depăşit, fiind încă în lucru testele pentru metale grele şi alte microorganisme. Pintea a spus că reprezentanţii Apa Nova au cerut recoltarea de probe împreună cu DSP şi analizarea acestor în laboratoriul propriu, ceea ce "nu este conform uzanţelor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sorina Pintea a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a municipiului Bucureşti a primit, miercuri, "o mulţime de sesizări de la cetăţeni care locuiesc în sectoarele 5 şi 6 privitor la calitatea apei potabile", în sensul că oamenii au reclamat că apa de la robinet avea un miros şi un gust puternic de clor, prezenta un gust de metale grele.

"Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat constatând o depăşire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depăşirile de clor sunt peste limitele legale admise şi că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat. Conform uzanţelor, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a informat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii aseară a convocat specialiştii care au consultat ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ştiind că, responsabili fiind de sănătatea publică, trebuie să informăm populaţia din sectoarele 5 şi 6 care este rezultatul probelor pe care inspectorii le-au prelevat", a afirmat Sorina Pintea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a precizat că ministerul a recomandat, nu a obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet, considerând necesar "că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele".

"Testarea pentru metale grele şi alte microorganisme durează un anumit timp. De aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. De altfel, DSP, în cursul dimineţii, a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3. Acolo n-au fost probleme. Prin urmare, au şi comunicat acest lucru. Dar eu cred că Ministerul Sănătăţii a fost responsabil şi a comunicat exact ceea ce s-a întâmplat", a spus Sorina Pintea.

Ea a adăugat că Ministerul Sănătăţii nu s-a gândit să ducă "o luptă" cu cineva şi că îşi respectă obligaţiile privind sănătatea publică.

Sorina Pintea a mai afirmat că reprezentanţii Apa Nova "au cerut inspectorilor de la DSP să ia probe împreună şi să le testeze împreună în laboratorul propriu Apa Nova, lucru care nu este conform uzanţelor".

Pintea a adăugat că, în opinia sa, ministerul "a procedat corect".

Ministerul Sănătăţii preciza, miercuri seară, că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menţiona că "rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare“ şi recomanda bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. În replică, reprezentanţii Apa Nova afirmau că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, "nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş". "Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legătură cu această situaţie", susţineau aceştia.

De altfel, compania Apa Nova a anunţat, şi joi dimineaţă, că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise.

"În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi  anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi  potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă", a anunţat compania.

Tot joi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să facă verificări după incidentul legat de potabilitatea apei din Bucureşti. "Vreau mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor", a spus Firea. La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova Mihai Savin a spus că nu ştie pe ce s-a bazat MS când a recomandat să nu fie folosită apa din reţeaua publică. "Apa din Bucureşti este bună de folosit şi nu există niciun pericol pentru sănătate. (...) Ştim cum se tratează apa brută pentru a o face apă potabilă", a susţinut el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.