Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că proiecte de realizare a infrastructurii sanitare în valoare de 8,1 miliarde de euro au fost centralizate pentru a putea fi finanţate din fonduri provenite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, urmând ca acestea să intre în etape ulterioare de selecţie ce vor ţine cont de mai multe criterii. Mnistrul subliniază că pentru infrastructura spitalicească se vor stabili limite maxim decontate. „Adică pe o a numită suprafaţă construită şi pe anumite echipamente medicale vrem să ne asigurăm că noi decontăm preţul corect”, a explicat Mihăilă.
Întrebată duminică, în timpul unei vizite în judeţul Vrancea, dacă este adevărat că se opune construirii unui nou spital judeţean, Ioana Mihăilă a răspuns că nu se opune construirii niciunui obiectiv care vizează infrastructura medicală, dar că „există resurse şi există nevoi şi tot timpul ele trebuie să fie cuplate”
„Nu mă opun niciunui proiect de infrastructură spitalicească. Este foarte clar că nevoia de infrastructură spitalicească este foarte mare. De asemenea, eu şi echipa noastră de la minister suntem cei care am pus pe harta PNRR aceste investiţii în infrastructura spitalicească şi am decis tocmai prioritizarea investiţiilor în acele locuri unde este cea mai mare nevoie. Dar, de asemenea, trebuie să fim conştienţi că există resurse şi există nevoi şi că tot timpul ele trebuie să fie cuplate. Şi atunci toate proiectele care sunt suficient de mature, care adică sunt avansate ca stadiu de proiectare şi de studiu de fezabilitate, care răspund nevoilor populaţiei dintr-o anumită zonă, ne referim la nevoile de servicii medicale, şi se încadrează în buget sunt eligibile pentru a fi finanţate”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică.
Aceasta a anunţat că ministerul va stabili plafoane privind sumele maxim decontate atât pe suprafeţele construite cât şi pentru echipamentele medicale, dar şi standarde de calitate pentru investiţiile care vor fi realizate prin PNRR.
„Vor exista mai multe etape. Deocamdată noi am centralizat proiectele, nu o să vă mint că proiectele centralizate sunt în valoare de 8,1 miliarde de euro, iar apoi vom stabili nişte criterii, pe de o parte de prioritizare - şi ele vor fi publicate - pe de altă parte vom stabili nişte criterii de calitate a acestor proiecte astfel încât că ce finanţăm, finanţăm proiecte de calitate şi care răspund tuturor condiţiilor igienico-sanitare necesare în acest moment. Dar, de asemenea, vom stabili şi nişte limite maxim decontate, adică pe o a numită suprafaţă construită şi pe anumite echipamente medicale vrem să ne asigurăm că noi decontăm preţul corect”, a mai explicat ministrul.
Mihăilă a afirmat de asemenea, răspunzând unei întrebări, că de când a preluat mandatul de ministru nu a primit solicitări privind trecerea Spitalului Judeţean Vrancea de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Consiliului Judeţean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.