Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că este nevoie de consens pentru adoptarea Legii vaccinării, întrucât documentul va afecta sănătatea populaţiei. Ministrul Sănătăţii susţine că este nevoie ca legea să stabilească obligativitatea vaccinării, şi nu a informării, în caz contrar problema nefiind rezolvată.
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a fost întrebată, marţi seară, într-o conferinţă de presă, de ce durează atât de mult dezbaterea şi adoptarea Legii vaccinării şi a spus că este nevoie de consens.
”Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuţii”, a spus Sorina Pintea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceasta a afirmat că este de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie.
”Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”, a mai spus Pintea.
Întrebată câţi copii au murit pentru că nu s-au vaccinat, Pintea a spus că nu neapărat lipsa legii a provocat această situaţie.
Ministrul a explicat că există o campanie de vaccinare, fiind făcută recent la Ţăndărei.
”Dacă nu facem acest tip de campanii în acele zone, nu va conta că avem sau nu Legea vaccinării. Pentru aceşti oameni nu contează dacă există sau nu Legea vaccinării. Ei nu au acces la media, nu sunt înscrişi pe listele medicilor de familie, nu i-a căutat nimeni până la un moment dat. Nu au murit din cauza Legii vaccinării”, a mai spus Pintea, adăugând că cel mai mult rău îl fac campaniile antivaccinare făcute de anumite organizaţii.
Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.
Forul decizional este Camera Deputaţilor.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.