Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru anunţă, joi, că au semnat un protocol-cadru de colaborare pentru o abordare integrată a serviciilor comunitare necesare prevenirii excluziunii sociale şi combaterii sărăciei, care stabileşte ca asistentul social, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar, consilierul şcolar/mediatorul şcolar şi consilierul de ocupare să intervină împreună pentru sprijinirea persoanelor sărace din fiecare comunitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Documentul semnat de cei trei miniştri prevede ca, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, să se semneze protocoale de colaborare între serviciul public de asistenţă socială din cadrul primăriei, inspectoratul şcolar judeţean, direcţia de sănătate publică, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială, pentru asigurarea abordării integrate a cazurilor sociale din comunităţile vulnerabile.

"Ministerele semnatare vor colabora pentru asigurarea cadrului metodologic, juridic şi financiar necesar pentru ca administraţiile publice locale să răspundă nevoilor cu care se confruntă persoanele care trăiesc în sărăcie", precizează reprezentanţii celor trei instituţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cadrul serviciilor comunitare integrate, metoda de lucru va fi managementul de caz, care presupune includerea unui mecanism de coordonare a specialiştilor din diferite domenii, arată cele trei ministere.

"Practic, asistentul social care asigură managementul de caz contactează, în funcţie de nevoile identificate, personalul din domeniile: evidenţei populaţiei, ocupării, sănătăţii, educaţiei, evaluării persoanelor cu dizabilităţi, protecţiei copilului, asistenţei victimelor violenţei domestice etc. Printr-o astfel de abordare, creşte accesul persoanei la servicii, impactul serviciilor furnizate, gradul de valorificare a resurselor persoanei, familiei ori comunităţii, dar mai ales sustenabilitatea intervenţiei pentru ieşirea din starea de vulnerabilităţi multiple", potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Protocolul semnat de Dragoş Pîslaru, Vlad Voiculescu şi Mircea Dumitru mai prevede că Ministerul Muncii elaborează harta serviciilor comunitare, care va conţine furnizorii de servicii sociale, educaţionale, medicale şi de ocupare, va fi accesibilă în format online şi va avea un sistem dinamic de actualizare a datelor.

"Cele trei ministere vor asigura interoperabilitatea datelor, actualizarea permanentă a hărţii serviciilor comunitare, urmând să dezvolte aplicaţii online care să deservească nevoile echipei comunitare integrate pentru identificarea indicatorilor sociali, a celor medicali sau educaţionali monitorizaţi", potrivit documentului.

Aplicaţia va permite monitorizarea cazurilor în timp real, la nivel local, judeţean şi central, iar pentru aplicarea la nivel comunitar a unei practici bazate pe abordarea integrată, Administraţia Publică Locală şi serviciile publice de asistenţă socială locală vor include această abordare în strategiile de dezvoltare locală, se mai arată în protocol.

"Pentru asigurarea implementării serviciilor comunitare integrate, cele trei ministere au înaintat Ministerului Fondurilor Europene o propunere de proiect necompetitiv prin care să fie implementat acest model de abordare integrată. Prin proiect, conceptul va fi pilotat în 100 de comunităţi identificate deja ca fiind în sărăcie extremă", mai precizează reprezentanţii celor trei ministere.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.