Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că, în urma discuţiilor cu pensionarii, a constatat că unii dintre aceştia sunt mai deranjaţi de existenţa pensiilor speciale în cuantumuri foarte mari decât de nivelul pensiilor din sistemul public. "Diferenţa în România între pensia minimă şi cea mai mare pensie din România este de unu la o sută", subliniază Turcan.
"În România, pensiile sunt foarte mici. Salariul minim este foarte mic şi în general nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă, socială. Avem de asemenea pentru cinci milioane de pensionari din sistemul public de pensii o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari plătiţi cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu niveluri menţionate de pensie să trăiască într-un mod decent”, a afirmat ministrul Muncii, vineri, la Râmnicu Vâlcea.
Raluca Turcan a subliniat că noua formulă de recalculare a pensiilor va permite pensiilor mici să crească mai mult, pentru a se ajunge "la un echilibru şi o echitate în sistemul de pensii".
"De multe ori stând de vorbă cu pensionarii - şi fac lucrul acesta foarte des - mai mult decât nivelul pensiilor pe unii dintre pensionari îi deranjează inechitatea din sistemul de pensii, pentru că în paralel cu sistemul public de pensii avem sistemul de pensii speciale, unde pentru 9.500 de beneficiari de pensii speciale pensia medie este de 9.600 de lei, iar diferenţa în România între pensia minimă şi cea mai mare pensie din România este de unu la o sută. Vreau să reţineţi această comparaţie şi acest procent pentru că el va trebui, la un anumit moment, să fie demontat şi în paralel cu ceea ce facem pentru sistemul public pe pensii avem şi capitolul pensii speciale unde pentru beneficiari de pensii speciale încercăm să intervenim pe legislaţie astfel încât aceasta să fie şi constituţională, însă să apropiem pensiile speciale de nivelul contributivităţii”, a adăugat Raluca Turcan.
Ea a subliniat că România şi Germania sunt singurele ţări europene care au procedat la majorarea pensiilor în perioadă de criză sanitară.
"Pe de o parte, avem cea mai mare creştere a punctului de pensie din istoria majorărilor punctului de pensie şi de asemenea vrem să ştiţi că suntem ţara care a avut cea mai mare creştere a punctului de pensie în plină criză economică”, a declarat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.