În urmă cu câţiva ani, ar fi fost de neimaginat ca Italia să fie casa unuia dintre cele mai stabile guverne din Europa. Administraţiile italiene de coaliţie tindeau să dureze puţin peste un an înainte de a se prăbuşi, făcând Italia imprevizibilă în mod previzibil. Însă o serie de factori, inclusiv crize guvernamentale în ţări relativ stabile, precum Franţa şi Germania, şi popularitatea galopantă a actualei coaliţii italiene conduse de premierul ultraconservator Giorgia Meloni, aflată la putere din 2022, au făcut din Roma un actor-cheie în relaţia Europei cu SUA în a doua preşedinţie a lui Donald Trump, arată o analiză CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timpul ultimului său mandat, Trump a numit Europa un „inamic” al SUA. De data aceasta, Meloni are potenţialul de a răsturna această situaţie datorită, în parte, prietenului lor comun: Elon Musk.

Musk, Trump şi Meloni au stat împreună la dineul cu 60 de persoane găzduit de preşedintele francez Emmanuel Macron, după redeschiderea oficială a Catedralei Notre Dame din Paris, la sfârşitul săptămânii trecute, o experienţă despre care Trump a declarat ulterior pentru The New York Post că a fost pozitivă. „Ne-am înţeles foarte bine”, a spus el, adăugând că el şi Meloni au petrecut „mult timp împreună”. Descriind personajul micuţ (Meloni însăşi a glumit adesea pe seama înălţimii sale de 1,57 m) ca fiind o „zvârlugă”, el a prezis că ar putea „îndrepta puţin lumea”.

Cei doi lideri, deşi se aseamănă din punct de vedere politic, nu sunt neapărat de acord cu privire la toate conflictele cele mai presante din lume. Meloni a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelensky de zeci de ori de la invazia Rusiei. Cu toate acestea, este greu de ştiut dacă ea poate influenţa în vreun fel ceea ce ar putea face Trump, dar ea va fi prima care va încerca în Europa.

„Înainte de a exista un nou guvern în Germania şi cu situaţia actuală din Franţa, când Trump va ajunge la Casa Albă, Italia va avea un fel de monopol, fiind singura ţară cu un guvern stabil”, a declarat pentru CNN Giovanni Orsina, director al departamentului de Ştiinţe Politice de la Universitatea Luiss din Roma.

ZVONURI CĂ MELONI ŞI MUSK AR AVEA O IDILĂ

„Meloni şi Musk au o relaţie constantă foarte bună, iar Musk poate fi un fel de cel mai bun prieten pentru amândoi, cel puţin atât timp cât durează luna de miere Trump-Musk”.

Musk şi Meloni şi-au clădit o prietenie foarte puternică în vara anului 2023, iar fondatorul Tesla a fost cap de afiş la Atreju, convenţia politică a partidului lui Meloni, Fraţii Italiei, în decembrie anul trecut. Deja se zvoneşte că îşi va face o apariţie surpriză la aceeaşi convenţie din acest weekend de la Roma, care este condusă de preşedintele argentinian Javier Milei, un alt partener populist al lui Trump.

Relaţia lor este atât de apropiată, încât Meloni şi Musk au fost nevoiţi să apeleze la reţelele sociale pentru a risipi zvonurile privind o idilă, după ce el a lăudat-o pe Meloni pentru frumuseţea ei atunci când i-a înmânat un premiu, Global Citizens Award, în marja Adunării Generale a ONU de la New York. O fotografie cu cei doi privindu-se în ochi a devenit virală, iar Musk a comentat pe X că a fost acolo cu mama sa şi că nu există „niciun fel de relaţie romantică cu premierul Meloni”.

CITEȘTE ȘI Giorgia Meloni îl felicită pe „prietenul” Elon Musk după votul din SUA. Relaţia specială dintre ei a dat naştere la glume online şi la comentarii în presa italiană

Orsina crede că Musk îi poate facilita premierului italian să „intre în contact” cu Trump ori de câte ori simte nevoia. „Există o oportunitate pentru Meloni să ia iniţiativa şi să fie o punte între administraţia Trump şi Europa”, a spus el.

ŞI STEVE BANNON FUSESE CUCERIT DE MELONI, DAR ACUM SE DECLARĂ DEZAMĂGIT 

Meloni susţine că a început deja acest proces de apropiere la Paris, postând pe X o fotografie cu ea şi Trump, cu titlul: „Există deja o alianţă. Axa SUA-UE trece prin Italia”.

Nu este prima dată când Meloni se află în graţiile elitei MAGA. Steve Bannon a fost susţinătorul ei american înainte de Musk, capul de afiş al convenţiei sale politice Atreju în 2018, spunând la CNN la momentul respectiv că el crede că ea va fi unul dintre cei mai importanţi politicieni din Europa.

Odată ce a fost aleasă în 2022 şi a devenit mai moderată, Bannon, care nu mai deţine puterea pe care a avut-o odată ca strateg şef al lui Trump, a devenit mai rece, spunând săptămâna trecută ziarului italian Corriere Della Sera că ea a fost o dezamăgire. „Meloni aproape că s-a transformat într-o Nikki Haley”, a declarat el pentru cotidianul italian, referindu-se la adversara lui Trump în alegerile primare republicane. Citând sprijinul ei pentru Ucraina şi ceea ce el descrie ca fiind lipsa de activitate a Italiei în domeniul comerţului, el prezice că nu Meloni va fi cea care îl va influenţa pe Trump, ci invers.

„Cred că atitudinea ei se va schimba odată cu sosirea preşedintelui Trump, care o va convinge”, a spus Bannon. „Şi că ţările NATO se vor alătura destul de repede. Altfel, dacă ea crede cu adevărat ceea ce a spus în ultimii ani, ar trebui să fie pregătită, împreună cu alţii din Europa, să pună bani, să scrie cecuri la fel de mari ca discursurile. Noi, cei din mişcarea MAGA, suntem categorici, vrem să reducem finanţarea pentru Ucraina în Cameră cu 100%”, a declarat Bannon.

Pentru moment, Meloni pare să fie pe partea dreaptă a lui Musk şi, în consecinţă, a lui Trump.

„Ea este un politician „de a doua zi”, mult mai mult decât un politician „de ziua precedentă””, spune Orsina, referindu-se la probabilitatea ca ea să fie mai degrabă reactivă decât proactivă atunci când vine vorba de abordarea lui Trump faţă de Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.