Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe susţine că este atacat zilnic de tot felul de entităţi juridice deranjate că Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), despre care a afirmat că a fost blocat de guvernarea PSD, va intra în funcţiune mai rapid decât se preconiza.
Costel Alexe a a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că în acest moment, se fac “cu siguranţă“ defrişări şi că acestea nu aveau cum să fie stopate în doar câteva săptămâni de când este ministru.
“Dacă aţi observat, la nivel naţional, cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori aproape că mă atacă zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede SUMAL-ul care a fost tergiversat trei ani la rând. În mod normal, SUMAL avea ca dată de operaţionalizare iulie anul viitor şi ne-am propus împreună cu STS să îi dăm drumul în aprilie sau în mai, pentru că din momentul acela, orice cantitate de lemn din păduri, până la operatorul primar, va fi supravegheată. Avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat“, a afirmat ministrul Costel Alexe.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebat dacă a primit ameninţări, ministrul Mediului a dezvăluit că ajung la el zilnic mesaje prin care i se transmite că direcţia în care se merge nu este bună.
“Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje în care se arată că direcţia în care merge Ministerul şi ceea ce vrem să scoatem la suprafaţă legat de tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România nu este una bună“, a afirmat Costel Alexe.
El a precizat că timp de trei ani, SUMAL a fost blocat de către guvernarea PSD.
“A fost efectiv blocat. Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinantat, au scos hărţile satelitare care îţi dădeau alerta privind tăierile, pe care ulterior Gărzile Forestiere trebuiau să verifice dacă sunt legale sau ilegale, Inspectorul Pădurii nu a mai funcţionat, nu au mai finanţat absolut niciun studiu în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă dezvoltarea politicilor silvice din România. În 2018 au modificat ordinul de înfiinţare a gărzilor forestiere şi le-au tăiat atribuţiile de control, astfel că dacă pe dumneavoastră vă prinde sub o formă sau alta cu un camion de lemn aproape că plecaţi cu el acasă, nu vi-l confiscă nimeni. Atât de mult au ştirbit atribuţiile pe care le aveau gărzile forestiere“, a mai spus ministrul Mediului, Costel Alexe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.