Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat că înscrierile pentru programul Rabla pentru electrocasnice vor începe în 17 iunie, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor debuta în 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie. Bugetul programului pentru această ediţie este de 100 de milioane de lei. Ministrul a precizat că la această ediţie nu mai pot fi achiziţionate televizoare. "Anul trecut am reuşit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut", a afirmat Tanczos Barna.
UPDATE - Potrivit Ministerului Mediului, bugetul de anul acesta al programului este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, sesiunea I se va derula în lunile iunie-iulie 2022, iar sesiunea a-II-a se va desfăşura în lunile noiembrie-decembrie 2022.
"Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaş în rândul populaţiei. Anul trecut am reuşit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Echipamentele finanţate în cadrul programului sunt împărţite în trei categorii eligibile: 1. Maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, 2. Laptopuri şi tablete, 3. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.
Conform surse citate, programul vine anul acesta şi cu câteva modificări. Astfel, una din acestea prevede condiţii mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an.
De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.
"Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiţionat, maşini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile şi care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie în acestea”, a adăugat ministrul.
În funcţie de echipamentele finanţate prin program, valoarea voucherelor este:
- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C;
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasă energetică D;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
- 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.
De asemenea, calendarul primei ediţii a Programului Rabla pentru Electrocasnice este următorul:
- 17 iunie, ora 10.00 – 23 iunie, ora 23.59 - se va derula etapa înregistrării populaţiei în program/crearea conturilor;
- 24 iunie, ora 10.00 – 30 iunie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populaţia poate rezerva vouchere pentru categoria: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;
- 1 iulie, ora 10.00 – 7 iulie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) - populaţia poate rezerva vouchere pentru laptopuri şi tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 mii lei;
- 8 iulie, ora 10.00 – 14 iulie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) - se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiţionat, uscătoarelor de rufe şi aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Tánczos Barna a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, programul Rabla pentru electrocasnice rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat şi anul trecut.
"În mare măsură programul rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat din punctul de vedere al organizării în anul 2021, vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă. În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete. Fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări, practic două sesiuni care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut”, a explicat ministrul Mediului.
El a precizat că bugetul programului pentru acest an este de 100 de milioane de lei.
"Cei care şi-au creat cont de utilizator în programul de anul trecut nu trebuie să se mai înscrie încă o dată, pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru aceste tipuri de echipamente electrocasnice. Anul acesta vom avea un buget majorat, un buget mai mare cu 25 de milioane. În total, bugetul pe anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Dorim în continuare să sprijinim prin acest program eliminarea din gospodării a echipamentelor care sunt consumatoare de energie electrică într-o măsură peste limitele care astăzi pot fi atinse prin echipamente moderne, motiv pentru care, pentru fiecare echipament nou cumpărat, se predă un echipament vechi, care a consumat mai mult, a avut o eficienţă mai redusă”, a transmis Tánczos Barna.
El a precizat că anul trecut au fost cetăţeni care s-au înscris în program, au solicitat vouchere, dar nu le-au valorificat.
"Anul acesta, prima sesiune începe pe 17 iunie. Anunţăm acest lucru şi lăsăm această perioadă de pregătire tocmai pentru a crea posibilitatea informării, documentării, pentru beneficiari. Anul trecut am constatat un trend foarte ciudat, foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat. Nu le-au valorificat din mai multe motive, probabil din lipsa de informaţii pentru că din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi n-au văzut înainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate, folosind voucherele emise în cadrul programului. De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipamente electrocasnice care sunt tipurile care sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic, din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi în felul acesta putem să creştem gradul de eficienţă”, a declarat ministrul Mediului.
El a anunţat că o altă noutate este faptul că voucherele trebuie transformate în cumpărături în şapte zile, în loc de 15, cum era până acum.
Totodată, o persoană nu mai poate solicita de mai multe ori vouchere pentru acelaşi tip de echipament, în diverse sesiuni.
"În acelaşi timp, regula anul acesta va fi schimbată în ceea ce priveşte posibilitatea de a solicita de mai multe ori pentru acelaşi tip de echipament vouchere în diverse sesiuni. Din acelaşi motiv. Anul trecut am văzut că persoane care în prima etapă practic au ocupat un loc şi nu au lăsat alţi cetăţeni să se înscrie în program, au solicitat voucherul, nu l-au valorificat, au venit şi în a doua etapă, au făcut acelaşi lucru, poate au valorificat, poate nu au valorificat nici în a doua etapă, motiv pentru care dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşinile de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate să solicite pentru acelaşi tip de echipament acest sprijn”, a mai afirmat Tánczos Barna.
Ministrul Mediului a precizat că în 17 iunie începe înregistrarea beneficiarilor, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor fi în 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie.
Tánczos Barna a menţionat că valoarea voucherelor a rămas la fel pentru fiecare tip de echipament electrocasnic: 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, 400 de lei pentru aer condiţionat, 400 de lei pentru frigidere, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe, 200 de lei pentru aspiratoare, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.