Ministrul Mediului, Mircea Fechet, se află, luni, în judeţul Galaţi, în localităţi afectate de inundaţii şi anunţă că apele se retrag, lucrându-se pentru curăţarea curţilor şi caselor, astfel încât oamenii să aibă unde să doarmă. De asemenea, se pregăteşte evaluarea tuturor pagubelor.
”Astăzi în Corbu şi Corod, judeţul Galaţi - printre oamenii care au nevoie de noi. Multă suferinţă, pentru care trebuie să oferim tot sprijinul de care putem da dovadă. Va trebui regândit modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, pentru că este clar că efectele shimbărilor climatice sunt din ce mai devastatoare şi grave, indiferent dacă discutăm despre caniculă, despre secetă sau despre ploi abundente”, a scris, luni după-amiază, pe Facebook, Mircea Fechet.
Ministrul Mediului anunţă că primarii îşi coordonează activitatea cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, pentru a interveni acolo unde este cazul şi pentru ca toate utilajele şi toate echipamentele să fie pregăătite.
”Există localităţi profund afectate unde au existat lucrări ample de regularizare sau de decolmatare, lucrări care însă nu au fost suficiente, având în vedere volumul precipitaţiilor nemaiîntâlnit. Apele se retrag şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu colegii de la "Apele Române", cu autorităţile publice locale, cu voluntarii şi cu oamenii afectaţi scot apa şi mâlul din case şi din curţi, scopul fiind acela de a ne asigura că toată lumea are unde să doarmă, că oamenii au alimente şi apă potabilă şi că evaluăm foarte precis toate daunele pe care fiecare gospodărie le-a suferit”, a mai transmis ministrul.
Prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor Interne avizul pentru declararea stării de alertă în judeţ, în baza centralizatoarelor efectuate la nivelul Instituţiei Prefectului, din care reiese faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii.
De asemenea, pe mai multe porţiuni de drumuri din judeţ sunt probleme de infrastructură, astfel: DN 25 între Vameş şi Piscu (infrastructură afectată), DN 26 între Rogojeni şi Găneşti (infrastructură afectată), DJ 251 între Slobozia Conachi şi Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi şi Băleni (drum blocat), DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa şi Moscu (infrastructură afectată) DJ 242H între Suceveni şi Rogojeni (infrastructură afectată), DJ 251 între localităţile Târgu Bujor – Jorăşti, (infrastructură afectată), DJ 251A între Corod – Drăguşeni şi Nicopole, Brătuleşti (infrastructură afectată), DJ 251H între Corod şi Valea Mărului (infrastructură afectată), DJ 253 între Culdabi – Băleni şi Băleni – Viile (infrastructură afectată), DJ 254 între Iveşti – Costache Negri (infrastructură afectată), DJ 255 între Pechea – Suhurlui şi între Fârţăneşti şi Chiraftei (infrastructură afectată). Drumul Naţional 25 este închis circulaţiei rutiere între Vameş şi Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.
Potrivit Prefecturii Galaţi, pentru evalurea pagubelor de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, dar şi din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în judeţ luni dimineaţă. Alte două echipe au fost în teren şi duminică, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.