Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, marţi, la emisiunea Talk News, de la Profit TV, că fenomenul tăierilor ilegale, atâta vreme cât nu devine un sport naţional, nu reprezentă o problemă, el afirmând că în anumite zone există o criminalitate organizată, şi a dat exemplul din zona Maramureşului, unde defrişări masive nu mai sunt, dar comunităţile s-au obişnuit să taie fără acte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficial, din controalele Gărzilor forestiere, Poliţiei şi Jandarmeriei, volumul masei lemnoase recoltate ilegal este de ordinul 100.000 de metri cubi, în primele 9 luni din 2021. Orice tăiere ilegală este mult mai mult decât este voie să se întâmple. În comparaţie cu suprafaţa totală forestieră a ţării, nu este mare, dar cu siguranţă există şi tăieri ilegale care nu sunt constatate. Nu sunt depistate şi se întâmplă”, a spus ministurl Mediului.

Tanczos Barna a prezentat cifrele, arătând că au fost peste 5.000 de controale din 1 ianuarie până în 30 septembrie, peste 2.000 de contravenţii, peste 3.000 de plângeri penale, din 2020. El a mai spus că, o dată cu modificarea Codului Silvic, foarte multe fapte care au fost trecute de la contravenţii la fapte penale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Avem confiscări, zeci de mii de metri cubi de lemn confiscaţi, persoane arestate, au fost făcute percheziiţii. În ciuda acestui lucru, în anumite zone există o criminalitate organizată, în zona Maramureşului, recent, unde defrişări masive nu mai sunt dar comunităţile s-au obişnuit să taie fără acte. 

”Singurul element pozitiv în 2021, este că eu nu am văzut nicio poză cu defrişare, cu tăieri masive”, a mai afirmat Barna.

În privinţa fenomenului tăierilor ilegale, Tanczos Barna a arătat că ”problema apare când devine sport naţional, şi nu este”. 

Despre relocarea urşilor, ministrul a spus că în intravilan, acest lucru funcţionează şi se va extinde şi în extravilan.

”Cred că legea de bază este cea care spune că trebuie să existe cotele de prevenţie, unde fenomenul este foarte grav. Preventiv, trebuie să acţionăm, nu putem aştepta ca oamenii să fie omorât, atacaţi. Nu vânătoare, ci cote de intervenţie şi prevenţie pusă în operă de asociaţiile de vânătoare, nu vânătoare anunţată în presă, să vină prinţul”, a mai spus Barna. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.