Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă suplimentări de plăţi, în cadrul rectificării bugetare, pentru plata concediilor, returnări de TVA şi lucrări în cadrul PNDL - alocări destinate companiilor private. În ceea ce priveşte sistemul bugetar, Cîţu anunţă că la rectificare au fost alocate sume pentru pensii, salarii în domeniul sanitar şi universitar, medicamente, prestaţii sociale, programul Tomata sau titluri de plată.
"Am suplimentat plăţile pentru decontarea indemnizaţiilor de asigurări sociale şi concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Asta înseamnă că nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni pentru plata acestor concedii medicale. Până la sfârşitul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, cele care au avut deja controale şi au avut raport favorabil de a avea TVA returnat. Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente pentru programul PNDL", a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, joi seară, după şedinţa de Guvern.
Acesta a precizat că, în cazul în care nu ar fi fost alocate aceste sume, există companii private care ar fi riscat falimentul.
"Nu este normal ca sectorul privat să fie cel care susţine iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt companii care, dacă nu ar fi primit aceşti bani, unele dintre ele chiar ar fi intrat în faliment”, a arătat Cîţu.
Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că în cadrul rectificării bugetare Guvernul a suplimentat cu două miliarde de lei plata drepturilor de asistenţă socială, bani care nu erau incluşi în buget, ceea ce ar fi însemnat că nu s-ar fi putut plăti pensii, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoane cu handicap sau aflate în concediul de creştere a copilului.
Alte 813 milioane de lei au fost alocaţi plăţilor angajaţilor din spitale publice, 766,6 milioane de lei au fost alocaţi pentru medicamente şi 460 de milioane de lei au fost suplimentaţi pentru plăţi restante în universităţile de stat.
"La pensii a fost suplimentat iniţial cu suma de 585,9 milioane de lei, pentru asigurarea plăţii integrale a drepturilor de pensii pentru luna decembrie, dar în şedinţa de guvern de astăzi am suplimentat cu încă 40 de milioane de lei pentru că s-a făcut recalcularea pentru 5.685 de persoane, acestea vor intra în plată de la 1 decembrie, a fost suplimentat bugetul şi cu această sumă”, a spus el.
Cîţu a constatat o "surpriză neplăcută” şi anume că Programul Tomata nu avea sume alocate, Executivul anunţând că a alocat 70 de milioane de lei acestui program, iar alte 279 de milioane de lei au fost alocate pentru plata sumelor din titluri de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
"Nu au existat în buget aceşti bani deşi aceste programe existau pe acolo şi doar au fost ignorate de guvernul precedent. Această practică de a ascunde sub preş gunoiul, de a arunca facturile în viitor se opreşte în acest moment. Asta a făcut această rectificare: a arătat o stare de fapt, cum arată de fapt România lăsată de PSD şi am corectat toate aceste probleme pentru anul viitor, de aceea a trebuit să facem aceste rectificări, să ne asigurăm că nimeni dintre cei care au trebuit să primească bani din partea statului nu are de suferit în această perioadă”, a afirmat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a spus că rectificarea bugetară a fost făcută "pe structura guvernului vechi”, iar ţinta bugetară anunţată pentru anul viitor este de 3,5%, Cîţu arătându-se convins că şi restructurarea Executivului va contribui la scăderea cu un punct procentual a deficitului bugetar.
În ceea ce priveşte avertismentul Băncii Naţionale privind majorarea pensiilor, Câţu a precizat că în cursul zilei de joi guvernatorul BNR a spus că "ceea ce face Guvernul este corect”.
"Astăzi a venit un mesaj de la domnul guvernator care a spus că ceea ce face Guvernul este corect, ceea ce spune dl guvernator trebuie luat în seamă, avertismente sunt foarte multe şi le-am făcut şi noi înainte de a prelua guvernarea”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.
Acesta a precizat că economiştii pot avea păreri diferite pe foarte multe subiecte, arătând că măsurile propuse pentru anul următor prevăd un deficit bugetar mai mic, dar şi că va semna declaraţie pe proprie răspundere în ceea ce priveşte bugetul pe anul viitor.Minis
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.