Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, joi, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care prevede majorarea sumelor alocate costului standard per elev, în baza căruia se face finanţarea şcolilor în învăţământul preuniversitar. Cîmpeanu a arătat că pentru prima oară acest cost este majorat cu mai mult decât inflaţia şi, tot în premieră, sumele alocate pentru cheltuieli materiale şcolilor din mediul rural sunt diferenţiate faţă de cele alocate şcolilor din oraşe, având în vedere necesitatea dezvoltării bazei materiale din unităţile didactice din mediul rural. Ministrul Educaţiei a anunţat, de asemenea, alocarea de fonduri, din bugetul Ministerului Educaţiei, pentru cercetare şi performanţă în universităţi.
"O veste pe care o consider bună, necesară, mai ales, în această perioadă: am adoptat astăzi în Guvern un lucru, spun eu, esenţial pentru şcolile din România, care înregistrează două premiere, la nivel de Hotărâre de Guvern, costul standard per elev rămâne la acelaşi nivel pentru cheltuieli salariale, nu creşte, nu scade, 6.111 lei per elev, însă noutatea este următoarea: pentru prima oară din anul 2012, de când finanţarea învăţământului preuniversitar se face pe baza costului standard per elev, după ce am avut în fiecare an creşteri ale costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale, accentuez, doar cu inflaţia în fiecare an, în acest an avem creşteri de 16%, 26% şi 36%. Avem o creştere de 16% a costului standard unitar de la 387 de lei per elev la 450 de lei per elev. În anii anteriori au fost creşteri cu 1-2% cu inflaţia. 26% este creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli de la un miliard 260 de milioane la un miliard 586 de milioane. (...) Şi, lucrul cel mai important, este pentru prima oară când avem un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferenţiat pentru mediul rural. Această creştere este de 36% de la 387 de lei la 526 de lei”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a precizat că printr-o astfel de diferenţiere sunt create premisele reducerii decalajului dintre dotările de care se bucură şcolile din oraşe şi cele pe care le au şcolile de la sate.
Sorin Cîmpeanu a anunţat, de asemenea, că ministerul pe care îl conduce va introduce în şedinţă de Guvern o ordonanţă de urgenţă care prevede ca 10% din finanţarea de bază a universităţilor, însă nu mai mult de 320 de milioane de lei, cât înseamnă zece procente din suma alocată în total universităţilor româneşti, să poată fi cheltuiţi "în beneficiul comunităţilor academice”. Acelaşi proiect de act normativ prevede că pentru prima oară instituţiile de învăţământ superior vor beneficia de o sută de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei pentru finanţarea "instituţională a cercetării”, banii urmând a fi alocaţi în baza strategiei privind cercetarea pe care fiecare universitate o are. În prezent, actul normativ se află în circuitul de avizare.
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că a decis finanţarea celor 10 universităţi câştigătoare ale competiţiei de universităţi europene cu o sumă identică cu care aceste proiecte sunt finanţate de Uniunea Europeană, banii urmând a fi asiguraţi din bugetul Ministerului Educaţiei.
De asemenea, cele nouă universităţi prezente în Top 500 Shanghai – cel mai cunoscut top în domeniul educaţiei superioare - cu 14 domenii vor primi finanţare, fiecare domeniu va primi 500.000 de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.