Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat, miercuri, că trebuie să existe responsabilizare în reducerea consumului de apă şi păstrarea calităţii acesteia, iar România este obligată să implementeze directivele europene în domeniul apelor, cea privind epurarea apelor uzate urbane fiind una dintre cele mai costisitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este important să reducem consumul de apă şi să păstrăm calitatea ei, iar acest lucru se poate face numai printr-o responsabilizare a tuturor factorilor implicaţi. La nivel mondial, cerinţa de apă va creşte continuu în următoarele decenii, aspect care va conduce la mari provocări în aproape toate regiunile lumii. Statisticile la nivel mondial arată că circa 750 de milioane de oameni nu au acces la surse de apă şi circa 2,5 miliarde de oameni nu au acces la sisteme de canalizare. Concluzia este evidentă: apa are un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii”, a spus Adriana Petcu, la conferinţa organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Ministrul a precizat România s-a angajat să implementeze cerinţele directivelor europene în domeniul apelor, în special directiva privind epurarea apelor uzate urbane, care este şi una dintre cele mai costisitoare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit ultimelor evaluări, pentru realizarea conformării aglomerărilor urbane cu peste 2.000 de locuitori echivalenţi sunt încă necesari peste 7,5 miliarde de euro, pe lângă cei cinci miliarde de euro deja cheltuiţi din 2007 până în 2015, a adăugat ministrul.

Directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Nicolae Bărbieru, a spus că în România, accesul la serviciile de colectare şi epurare a apelor uzate este mai ridicat în mediul urban, însă nesatisfăcător în mediul rural şi că în anul 2016, gradul de conectare la reţelele de canalizare era de peste 65% şi gradul de conectare la staţiile de epurare de aproximativ 60%.

"În plus, în prezent, nu toate aglomerările umane ale României au staţii de epurare conform cerinţelor. Subliniez faptul că măsurile pentru realizarea cerinţelor de conformare privind reţelele de canalizare şi staţiile de epurare la prevederile Directivei privind epurarea apelor uzate urbane trebuie corelate cu obiectivele Directivei Cadru Apă şi ale legislaţiei naţionale în domeniul protecţiei apelor”, a precizat Nicolae Bărbieru.

Fostul premier Petre Roman, prezent la conferinţă, a amintit de un proiect de cercetare privind calitatea apelor Dunării, desfăşurat în perioada 1975-1985.

"Când am început să cercetăm calitatea apelor Dunării, în 1975, aproape pe tot parcursul, într-o proporţie de 75%, apa colectată era nu numai de calitatea întâi, era şi potabilă. Zece ani mai târziu, doar 15% mai avea această calitate. Asta ne arată că natura, deşi are o mare capacitate de rezilienţă, adică suportă şocuri şi revine la indicatori normali, nu are o capacitate de rezilienţă infintă. Prin acumularea relelor, până la urmă natura poate fi îngenuncheată”, a spus Petre Roman.

La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei au fost prezenţi şi fostul preşedinte Ion Iliescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, fostul ministru pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Adriana Pană, fostul ministru al Mediului Attila Korodi, precum şi reprezentanţi ai companiei Apa Nova şi ai Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.