Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a participat. împreună cu peste 100 de reprezentanţi la cel mai înalt nivel din statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, la Conferinţa ONU privind combaterea drogurilor, mai exact la lucrările segmentului ministerial al celei de a 67-a sesiuni a Comisiei ONU privind stupefiantele. „Importanţa acestui eveniment a fost marcată şi de prezenţa secretarului de stat american Anthony Blinken, care a susţinut un discurs istoric privind combaterea drogurilor la nivel global”, mai precizează ministrul PNL.
„De asemenea, am participat în calitate de key note speaker la una dintre cele două mese rotunde la nivel înalt organizate în cadrul conferinţei, alături de înalţi demnitari din Germania, Slovenia, Ghana, India, România, Chile şi SUA. Importanţa acestui eveniment a fost marcată şi de prezenţa secretarului de stat american Anthony Blinken, care a susţinut un discurs istoric privind combaterea drogurilor la nivel global. Reprezentând Ministerul Afacerilor Interne, am susţinut două discursuri, în plenul conferinţei şi în cadrul mesei rotunde sus-amintite, în care mi-am expus viziunea cu privire la ceea ce este de făcut la nivel global pentru combaterea drogurilor, dar şi ceea ce facem noi, aici în România, pentru combaterea acestui flagel şi a crimei organizate”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al MAi.
El a mai spus că acea conferinţa din 14-15 martie a reprezentant un moment cheie al politicii internaţionale privind combaterea drogurilor, poate chiar un moment istoric, pentru că ar putea fi un punct de start într-o reacţie globală a statelor naţionale mai viguroasă şi mai coordonată pentru combaterea drogurilor, prevenţia fenomenului, dar şi pentru protecţia, îngrijirea şi recuperarea persoanelor dependente de droguri.
„Este un moment în care trebuie construit un Front Global contra Drogurilor şi a Crimei Organizate. Discutăm de un fenomen care s-a transformat în industrie globală, o industrie a degradării umane şi a morţii, un atac la adresa întregii umanităţi. Această industrie diabolică a cuprins în ghearele sale sute de milioane de oameni şi stoarce economiile statelor naţionale de zeci de miliarde de euro anual. Această industrie diabolică atacă tinerele generaţii şi pune în discuţie capacitatea acestora de a-şi asuma propriul destin, individual şi colectiv, la scara umanităţii. Din păcate, şi ţara noastră este supusă acestui atac revărsat pe toate palierele de către industria crimei organizate şi a drogurilor. În România, numărul consumatorilor este deja ridicat, iar începerea consumului se face de la vârste din ce în ce mai fragede, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare”, a mai explicat Predoiu.
Ministrul de Interne a reamintit că, „în luna iunie, la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Interne, am tras un semnal de alarmă, am spus la acel moment că lupta este pierdută şi trebuie să ne organizăm pentru a o recâştiga, am stabilit lupta cu drogurile şi crima organizată ca priorităţi ale Poliţiei Române şi am cerut acesteia să lanseze imediat un efort structurat de combatere”.
„Am alocat resurse suplimentare în zona de combatere a drogurilor şi am iniţiat discuţii la nivel internaţional, cu SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Austria, Germania, Turcia, la nivel de miniştri, şefi de agenţii, ambasadori şi şefi de poliţie pentru a creşte cooperarea între Poliţia Română şi alte poliţii naţionale în combaterea criminalităţii transfrontaliere, pentru că traficul de droguri şi crima organizată sunt transfrontaliere, sunt un fenomen global. Succesul acestui Front Global contra Drogurilor şi a Crimei Organizate depinde de cooperarea statelor, depinde de cooperarea poliţienească internaţională şi de partajarea de informaţii cu caracter poliţienesc privind traficul de droguri şi crima organizată. Sunt conştient că suntem la un nou început de drum, că sunt multe grupuri de crimă organizată care trebuie destructurate, că trebuie structurată, mai bine la nivel naţional, combaterea traficului de droguri. Sunt implicate aici mai multe instituţii, Parchetele au rolul lor esenţial şi de eficienţa lor atârnă în bună măsură succesul. Politica penală este atributul Ministerului Justiţiei şi Parlamentul are rolul său esenţial în îmbunătăţirea legislaţiei”, a continuat Predoiu.
Grupul de lucru de la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării are, de asemenea, un rol important în coordonarea acestor eforturi, mai spune ministrul liberal, conform sursei citate.
„Dar, este, în acelaşi timp, de datoria mea să confirm faptul că Poliţia Română a răspuns corect solicitării mele de a relansa energic combaterea drogurilor. În ultimele luni Poliţia Română a lansat prin structurile specializate sute de operaţiuni în urma cărora au fost destructurate sute de grupuri de crimă organizată, confiscând importante cantităţi de droguri, identificând traficanţi şi restructurând reţele de trafic, în cooperare cu DIICOT. Trebuie să acţionăm intersectorial şi multidisciplinar, autorităţile şi societatea civilă, deopotrivă, mai hotărât şi prin aplicarea de metode inovative pentru prevenţie, pentru a ne proteja copiii de droguri, întreaga societate. De la preluarea mandatului meu am urmărit ca instituţiile MAI, atât Poliţia Română – pe partea de combatere, cât şi Agenţia Naţională Antidrog – pentru componenta de prevenire – să-şi întărească capacităţile şi să acţioneze cu fermitate împotriva drogurilor”, atenţionează Predoiu.
El a mai precizat că a propus personal şi lansat prin MAI Planul de Acţiune Naţional Cadru pentru siguranţa şcolii, aprobat de toate cele 7 ministere responsabile ale Guvernului României,au fost înfiinţate Grupuri de Acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, compuse dintr-un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, asociaţiile părinţilor, elevii şi un reprezentant al şcolii respective.
„Un alt aspect important pe care l-am menţionat în Conferinţa de la Viena priveşte ameninţările aduse de noile substanţe psihotrope şi de drogurile sintetice, care au devenit din ce în ce mai populare. Recent, am propus Guvernului şi acesta a aprobat modificarea legislaţiei prin punerea sub control a 6 noi substanţe psihotrope, droguri sau precursori de droguri sintetice. Vom continua acest efort. Agenda politică complicată din acest an nu va afecta în niciun fel munca noastră aici la MAI pentru combaterea drogurilor şi a crimei organizate. Cer în continuare Poliţiei Române să lovească cu toată forţa şi să distrugă grupurile de crimă organizată şi reţelele de traficanţi de droguri. Egal pentru traficul de persoane. Fac un apel către întreaga clasă politică, legislativ, administraţie, justiţie, către întreaga societate civilă, să conştientizăm gravitatea pe termen lung a acestui fenomen, capacitatea lui de a submina sănătatea cetăţenilor, democraţia, libertăţile, felul nostru de viaţă, de a periclita vieţile oamenilor şi pacea socială. Să ne creştem eforturile în funcţie de rolul şi competenţele fiecăruia, într-un efort naţional coordonat pe termen lung pentru prevenţia consumului de droguri, pentru îngrijirea şi recuperarea celor dependenţi de droguri, pentru combaterea crimei organizate care le pune în circulaţie. Combaterea traficului de droguri este o temă de interes naţional”, a conchis Cătălin Predoiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.