Asistenţa medicală şi îngrijirea bolnavului cu arsuri vor fi organizate pe trei tipuri de competenţă, în funcţie de starea pacientului: Centrul pentru arşi, cel mai înalt nivel de competenţă, unde sunt tratate cazurile cele mai grave sau care nu pot fi tratate în alte clinici, Unitatea funcţională pentru arşi, cu nivel de competenţă medie şi Compartimentul pentru arşi, cu nivel de competenţă bazală, pentru cazurile cu gravitate redusă, arată un proiect de Ordin al ministrului Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Centrul pentru arşi are cel mai înalt nivel de competenţă în sistemul de îngrijire a bolnavilor cu arsuri, care asigură tratamentul complex al acestui pacient, continuitatea îngrijirilor pe care le necesită pacientul cu arsuri în unitatea sanitară respectivă şi monitorizează continuitatea tratamentului şi îngrijirilor acestuia, într-o unitate sanitară din judeţul de domiciliu, după caz, dacă este posibil, se arată în proiect.

La nivelul centrului pentru arşi, se asigură asistenţă medicală de urgenţă calificată şi asistenţă medicală complexă de specialitate pentru bolnavii cu arsuri grave, precum şi pentru cei proveniţi din unităţile funcţionale pentru arşi cu compentenţă medie, în situaţia în care este depăşită competenţa structurii respective sau evoluţia cazului impune acest lucru.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Centrul pentru arşi se organizează, potrivit proiectului, în cadrul unor spitale de urgenţă care au resursele umane şi materiale necesare pentru tratamentul bolnavilor cu arsuri grave şi cuprinde un compartiment de ATI, format din cinci-şase paturi de tip terapie intensivă (TI) pentru pacientul critic, minim cinci-şase paturi de tip terapie intermediară şi îngrijire postoperatorie (TIIP) pentru pacientul care a depăşit faza critică şi un compartiment de minim cinci paturi chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă (arşi).

La nivelul centrului pentru arşi vor fi prevăzute şi paturi de spitalizare de zi şi cabinet de consultaţii, organizate cu circuite separate, conform legislaţiei în vigoare; accesul pacientului cu arsuri majore în centru se face prin zona proprie de internare, care are circuit distinct de al unităţii de primire urgenţe din spital, se mai arată în proiectul de ordin.

În cadrul centrului pentru arşi, se pot trata atât copii, cât şi adulţi, situaţie în care zonele de saloane şi de tratamente pentru copii trebuie să fie separate.

Centrul pentru arşi va fi condus de un medic şef, cu experienţă de minim cinci ani în îngrijirea arsurilor grave.

Consulturile interdisciplinare pot fi asigurate şi de către medici din afara unităţii, dacă starea pacientului impune acest lucru.  Personalul care deserveşte centrul pentru arşi este format  din personalul medico-sanitar propriu, cu experienţă în asistenţa medicală şi îngrijirea acestei categorii de pacienţi.

În perioada în care numărul de pacienţi este redus, personalul centrului poate desfăşura activitate în secţiile/compartimentele de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, respectiv ATI din structura spitalului, mai prevede proiectul.

Spitalul stabileşte ca o linie de gardă din liniile de gardă ATI şi o linie de gardă din liniile de gardă de chiurgie plastică, microchirurgie reconstructivă să asigure continuitatea asistenţei medicale în centrul pentru arşi, în perioada în care există pacienţi internaţi, potrivit proiectului de Ordin.

La nivelul centrului pentru arşi, se poate organiza şi linie de gardă proprie, în specialitatea ATI, după caz şi se pot desfăşura activităţi de învăţământ şi cercetare.

Ordinul defineşte unitatea funcţională pentru arşi drept o unitate cu nivel de competenţă medie în sistemul de îngrijire al arsurilor, care asigură tratamentul pacienţilor cu arsuri de gravitate medie, continuitatea îngrijirilor pe care le necesită pacienţii cu arsuri în unitatea sanitară respectivă şi monitorizează continuitatea tratamentului şi îngrijirilor acestora, în unitatea sanitară sau la locul de domiciliu, după caz.

La nivelul unităţii funcţionale pentru arşi, se asigură asistenţă medicală de urgenţă calificată şi asistenţă medicală de specialitate pentru bolnavii cu arsuri de gravitate medie,  precum şi a celor proveniţi din compartimentele pentru arsuri cu compentenţă bazală, în situaţia în care este depăşită competeţa unităţii respective sau evoluţia cazului impune acest lucru. La nivelul acestei entităţi se pot interna şi pacienţii cu alte tipuri de arsuri, după caz, se precizează în proiect.

Aceste unităţi se organizează în cadrul spitalelor de urgenţă, care au resurse umane şi materiale necesare pentru tratamentul bolnavilor cu arsuri de gravitate medie. Unitatea funcţională pentru arşi cuprinde trei - cinci paturi pentru arşi, în cadrul secţiei/compartimentului de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi unul - trei paturi în cadrul secţiei ATI, organizate în rezerve individuale de izolare.

Activitatea acestei unităţi funcţionale este coordonată de un medic în specialitatea chirurgie plastică sau ATI, potrivit proiectului.

Ordinul mai prevede că unitatea funcţională pentru arşi are acces permanent la structurile paraclinice ale spitalului, dispunând de mijloace informatizate pentru vehicularea informaţiilor.

A treia structură care acordă asistenţă medicală pacientului cu arsuri este compartimentul pentru arşi. Este definit, prin noul Ordin, drept un compartiment cu nivel de competenţă bazală,care asigură servicii de profil pentru pacienţii cu arsuri cu gravitate redusă şi cuprinde un număr de două - cinci paturi destinate bolnavului cu arsuri, organizate în cadrul secţiei/compartimentului de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi se organizează la nivelul spitalelor care au resursa umană şi materială necesară pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri cu gravitate redusă.

Ordinul prevede dotările necesare pentru fiecare structură în parte, atribuţiile, activităţile, misiunea şi serviciile desfăşurate în cadrul acestora, reinternare transfer/externare din centrul pentru arşi, dar şi parcursul pacientului cu arsuri în interiorul sistemului medical, adecvat vârstei.

Unităţile de arşi aprobate/avizate până la data intrării în vigoare a Ordinului au obligaţia ca, în termen de cinci ani, să se organizeze în conformitate cu prevederile ordinului.

Totodată, compartimentele de arşi aprobate/avizate, din cadrul secţiilor/compartimentelor de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă aflate în structura spitalelor de urgenţă, au obligaţia de a se reorganiza ca unităţi funcţionale pentru arşi, cu respectarea prevederilor noului Ordin, în termen de trei ani, potrivit proiectului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.