Ministerul Sănătăţii face recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă şi alte viroze respiratorii, odată cu reluarea cursurilor şcolare. Printre măsurile recomandate se numără aerisirea frecventă a sălilor de clasă, curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor înaintea începerii cursurilor, asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanţe dezinfectante şi prosoape de hârtie), precum şi pentru curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă. În plus, oficialii Ministerului recomandă părinţilor să nu trimită la scoală copilul atunci când acesta prezintă simptome de viroză respiratorie sau dureri în gât, iar recomandarea către personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii este de a „evita intrarea în colectivitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spaţiilor unde se desfăşoară cursurile”; transmite luni, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii . 
În contextul reluării cursurilor în şcoli, ministerul face publice o serie de recomandări pentru prevenirea sau limitarea îmbolnăvirilor prin gripă şi alte viroze respiratorii. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii ministerul de resort recomandă „informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât”, dar şi ca personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii să evite intrarea în colectivitate.
O altă recomandare se referă la realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă. Printre semnele care ar trebui să atragă atenţia se numără faţa congestionată şi tusea. 
„În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific”, precizează oficialii instituţiei.
Printre măsurile preventive specifice recomandate a fi aplicate se numără vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili şi a personalului din unităţile de învăţământ, derularea de acţiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.
În ceea ce priveşte măsurile organizatorice şi logistice, Ministerul Sănătăţii solicită asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanţe dezinfectante şi prosoape de hârtie), precum şi pentru curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă, dar şi afişarea în clase sau în locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalităţile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii. 
Oficialii din domeniul sănătăţii amintesc de asemenea că respectarea unor reguli de igienă precum spălarea frecventă a mâinilor şi/sau dezinfecţia lor, igiena respiratorie: tuse, strănut în şerveţel de unică folosinţă sau în plica cotului, aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut, dar şi aerisirea frecventă a sălilor de clasă, curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor poate limita transmiterea infecţiilor respiratorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.