Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri seară, precizări despre decesele provocate de nosocomiale la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă a certu să fie informat despre măsurile concrete care au fost dispuse. Potrivit ministerului, pacienţii de la Târgu Mureş, cu multiplă patologie, au petrecut perioade îndelungate în ATI, fiind supuşi unor manevre invazive. La alţi pacienţi probele pentru infecţii asuciate asistenţei medicale au fost negative. La Cluj-Napoca, ministerul precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu boli asociate.
Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre despre decesele provocate de nosocomiale la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.
În legătură cun decesele înregistrate la Târgu Mureş, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost informat, în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00, despre existenţa unui focar de IAAM (infecţii asociate asistenţei medicale) cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte. Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de Terapie Intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Sursa citată a precizat că germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice.
”Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate. A început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor”, a mai precizat sursa citată.
Potrivit ministerului, rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de Terapie Intensivă au fost negative.
În ceea ce priveşte situaţia de la Cluj-Napoca, ministerul precizează că DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca, au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.
”Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Instituţia precizează că a elaborat acte normative necesare controlului IAAM.
”Ministerul Sănătăţii este conştient de importanţa problematicii IAAM în spitalele din România şi a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat, miercuri, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, el cerând Ministerului Sănătăţii ca până la finele săptămânii viitoare să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale. Nicolae Ciucă a cerut un plan naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale în spitale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...