Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat, luni, direcţiilor de sănătate publică să ia toate măsurile pentru rezolvarea situaţiilor speciale cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Oficialii ministerului au cerut evaluarea numărului de bolnavi care necesită transport în vederea efectuării dializei, catagrafierea bolnavilor cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc si a celor în ultimele 2 luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, a persoanelor dependente fizic şi a vârstnicilor cu nevoi speciale.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, pacienţii care necesită dializă vor fi transportaţi la nivelul unităţii la care fac dializa, iar după efectuarea procedurilor vor fi internati în spitalul în cadrul căruia funcţionează unitatea de dializă.
Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă nu vor fi externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo, iar medicii de familie vor fi convocaţi la cabinetele medicale pentru a asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. De asemenea, s-a cerut catagrafierea, prin medicii de familie si cu participarea asistenţilor comunitari, a gravidelor cu risc si a celor în ultimele 2 luni de sarcina, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, persoane dependente fizic, vârstnici cu nevoi speciale.
Direcţiile de sănătate publică vor evalua stocurile de medicamente si materiale sanitare existente la nivelul spitalelor şi vor identifica nevoile pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă apărute în această perioadă.
“Am cerut direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autorităţile locale – prefecturi, primării şi cu departamentele pentru situaţii de urgenţă de la nivel judeţean pentru a preîntâmpina apariţia unor evenimente nedorite care pot fi cauzate de vremea rea”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat în comunicatul de presă.
Conform documentului MS transmis în teritoriu, managerii serviciilor de ambulanţă trebuie să ia măsurile necesare pentru asigurarea cu personal, identificarea căilor de acces care trebuie degajate cu prioritate (acces catre spitale, cabinetele medicilor de familie, Serviciile Judeţene de Ambulanta şi orice alte unităţi sanitare), asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului şi al substatiilor din structura acestuia, până la drumul principal.
Meteorologii au restrâns, luni, numărul judeţelor aflate sub avertizare cod galben de ninsoare şi vânt puternic, anunţând că fenomenele periculoase vor mai avea loc în Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Galaţi. Avertizarea este valabilă pân la ora 20.00, iar vântul va sufla cu putere, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până luni seară, la ora 20.00, în judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, local în judeţele Buzău, Tulcea, Constanţa şi în sudul judeţelor Vrancea şi Galaţi, vântul va continua să prezinte intensificări susţinute, cu viteze la rafală de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.
În estul şi sud-estul Dobrogei precipitaţiile vor fi la început sub formă de ploaie cu tendinţă de transformare spre orele serii în lapoviţă şi ninsoare, iar rafalele vor atinge temporar 65...70 km/h.
În plus, meteorologii anunţă că, în cursul zilei de luni, va mai ninge slab în centrul şi sudul Munteniei, estul Olteniei şi pe arii restrânse în Moldova, Transilvania şi în zonele de munte.
În judeţele din estul Munteniei, precum şi în cele din Dobrogea vântul va mai avea intensificări şi în noaptea de luni spre marţi, cu viteze de 45...55 km/h, iar pe litoral 60 km/h, spulberând zăpada.
Vremea va deveni geroasă în nopţile de marţi spre miercuri şi miercuri spre joi, îndeosebi în nordul, centrul şi nord-estul ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.