Ministerul Justiţiei afirmă că sprijină găsirea unor demersuri legislative pentru salarizarea corespunzătoare a personalului de probaţiune, precizând că emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe această temă, aşa cum au solicitat sindicaliştii, nu stă în competenţa exclusivă a ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sistemul de probaţiune este un serviciu public de interes naţional, care contribuie la înfăptuirea actului de Justiţie şi care îşi desfăşoară activitatea în scopul menţinerii siguranţei comunităţii, al reabilitării sociale a infractorilor şi al diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni. În conformitate cu rolul, răspunderea şi complexitatea acestor atribuţii, pentru repoziţionarea personalului de probaţiune în familia ocupaţională Justiţie, Ministerul Justiţiei s-a aflat în dialog constant cu conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune, cu Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP), cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale la care sunt afiliaţi consilierii de probaţiune, precum şi cu cei ai asociaţiei profesionale a personalului de probaţiune. Cu ocazia întâlnirilor organizate în repetate rânduri, s-au discutat aspecte legate de promovarea statutului profesional, precum şi aspecte legate de salarizarea acestei categorii de personal”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de MJ.

În document se arată că Ministerul Justiţiei susţine fără echivoc proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune, care va fi propus până la finele anului spre aprobare Guvernului, obţinând avizele ministerelor de resort şi avizul pozitiv al Consiliului Economic şi Social.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Referitor la soluţionarea problemelor salariale semnalate de SNCSP, este recunoscută necesitatea acestui demers la nivelul ministerului, însă modalitatea de soluţionare solicitată de către sindicat, respectiv emiterea unei ordonanţe de urgenţă cu acest obiect, nu stă în competenţa exclusivă a Ministerului Justiţiei. Astfel, Ministerul Justiţiei îşi manifestă sprijinul pentru identificarea unor demersuri legislative oportune privind salarizarea corespunzătoare a personalului de probaţiune”, scrie în comunicat.

Sursa citată adaugă că, la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se derulează procesul de reformă a sistemului de salarizare, în vederea revizuirii până la finalul trimestrului II al anului 2023 a actualului cadru de reglementare, conform ţintei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Obiectivul general al acestei reforme vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile şi sustenabile prin eliminarea discrepanţelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcţiilor în cadrul domeniilor de activitate şi între domeniile de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei.

”Este de subliniat faptul că, în procesul de pregătire a reformei sistemului de salarizare, au fost deja dispuse măsurile necesare pentru asigurarea consultării şi participării reprezentanţilor sistemului de probaţiune, pentru a remedia aspectele menţionate cu privire la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, ministrul Justiţiei a solicitat ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale invitarea sindicatului consilierilor de probaţiune la consultările bilaterale care vor avea loc pe marginea proiectului noii legi de salarizare. În privinţa punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti, prin care s-a recunoscut personalului de probaţiune recalcularea drepturilor salariale prin raportare la o valoare de referinţă sectorială (VRS) 605,225 lei, facem precizarea că acestea au fost puse în plată potrivit procentelor de eşalonare stabilite prin lege, fără a se depăşi nivelul de salarizare aferent anului 2022, astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare”, mai scrie în document.

MJ arată că va continua dialogul cu reprezentaţii SNCSP pentru identificarea unor soluţii viabile şi sustenabile cu privire la nevoile sistemului de probaţiune şi ale personalului acestuia.

Consilierii din probaţiune din Federaţia Publisind au protestat, luni, în faţa Ministerul Justiţiei, solicitându-i ministrului Cătălin Predoiu alocarea fondurilor necesare pentru acordarea drepturilor salariale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.