Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a semnat, marţi, 34 de noi contracte semnate pentru realizarea de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie. Până la finalul anului 2024, vor fi realizate 150 de astfel de centre care vor asigura pentru un număr de maxim 4.500 de copii accesul la servicii sociale de sprijin.
”Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în calitate de coordonator de reforme şi investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 13 – Reforme Sociale, Investiţia I1 – Crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie a semnat astăzi, la sediul ministerului, o nouă serie de contracte aferente proiectelor cu acest obiectiv”, a transmis, marţi, Ministerul Familiei, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, au fost semnate 34, iar până în prezent numărul acestora a ajuns la 78.
”Centrele de zi ce urmează a fi înfiinţate vor asigura pentru un număr de maxim 4.500 de copii accesul la servicii sociale de sprijin de prevenire a separării copilului de familia sa. Investiţia are în vedere crearea a aproximativ 150 de centre de prevenire a separării copilului de familie, bugetul total alocat fiind de 50 milioane de euro”, se mai arată în comunicat.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, afirmă că ”centrele de zi reprezintă o soluţie pentru prevenirea abandonului familial şi şcolar”.
”Tocmai de aceea este vital ca acestea să beneficieze de o finanţare care să le susţină activitatea. Consider esenţială creşterea numărului centrelor de zi şi mă bucur că prin PNRR, până la finalul anului 2024, vor fi create 150 de noi centre de zi pentru prevenirea separării copilului de familia sa. PNRR înseamnă reforme şi un mod de viaţă pentru că locul copilului este alături de familie, iar rolul nostru este să facem tot posibilul astfel încât toţi copiii să crească şi să se dezvolte în interiorul familiilor lor. Îi felicit pe toţi primarii cu care am semnat şi voi semna aceste contracte care au pus înainte viitorul copiilor din comunităţile lor”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.
Reamintim că prin aceste investiţii se pot realiza trei categorii de servicii sociale: Centre de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi; Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi; Centre de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii.
De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse are în transparenţă decizională ghidul de finanţare pentru cel de-al doilea apel de proiecte pentru Componenta 13 a PNRR – Reforme sociale. Prin acest apel de proiecte vor fi finanţate cel puţin 80 de centre de zi care vor asigura accesul la servicii sociale de sprijin pentru un număr de cel puţin 2.400 de copii. Potrivit ghidului de finanţare pus în transparenţă, toate aceste centre vor îndeplini cerinţa privind clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, iar cel puţin 10% se vor afla în comunităţile cu o populaţie romă semnificativă. Apelul se va deschide în luna ianuarie 2024, depunerea cererilor de finanţare se va face exclusiv online pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro, iar sesiunea de depunere se va închide în luna februarie 2024. Termenul maxim de implementare a proiectelor este 31 decembrie 2024.
Totodată, anunţăm că joi 14.12.2023, Direcţia PNRR din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse iniţiază o sesiune Q&A pentru potenţialii beneficiari. În acest fel, ne dorim să răspundem tuturor întrebărilor pe care le aşteptăm până miercuri 13.12.2023 pe adresa de email pnrr@mfamiliei.gov.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.