Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului a fost actualizat cu reglementări care asigură instituţii mai accesibile pentru studenţii cu dizabilităţi, rigurozitate pentru etica în universităţi, uşurarea vieţii de student şi mecanisme noi pentru o mai bună reprezentare a studenţilor, informează reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
„Acestea sunt principalele noutăţi:
- Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calităţii.
- Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenţii cu dizabilităţi. În acest sens, universităţile elaborează un Plan de intervenţie specializată.
- Studenţii nu pot fi constrânşi să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activităţi didactice prevăzute în planul de învăţământ al programului de studii la care sunt înmatriculaţi.
- Universităţile nu pot percepe taxe suplimentare studenţilor pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanţat de la bugetul de stat.
- Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.
- Studenţii participă anual la evaluarea activităţii studenţilor reprezentanţi.
- Regulamentele de alegeri ale studenţilor reprezentanţi stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
- Studenţii reprezentanţi au obligaţia de a elabora, cel puţin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate iniţiativele şi demersurile desfăşurate”, arată postarea, de joi, de pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.