Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei anunţă că finanţează realizarea Planului Urbanistic General la Roşia Montană, pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a aprobat Programul anual privind defalcarea pe consilii judeţene şi consilii locale, a sumelor alocate pe anul 2020, în baza Legii nr. 5/2020 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2020, pentru elaborarea şi/sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) şi a Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU). Prevederile bugetare pe anul 2020, pentru finanţarea elaborării şi/sau actualizării PUG-urilor şi a RLU sunt de 20.000.000 lei, dintre care sume reţinute în valoare de 2.000.000 lei, se arată într-un comunicat de presă transmis de MLPDA.
Astfel, ministerul a primit cereri pentru finanţare de la 39 de consilii judeţene, pentru 957 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) care au achiziţionat servicii de elaborare a documentaţiilor PUG, în diferite stadii (lucrări noi şi lucrări în continuare), sumele solicitate totalizând 65.109.938,29 lei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pe lângă solicitările transmise de către consiliile judeţene, prin adresa nr. 2457/10.04.2020, înregistrată la MLPDA cu nr. 58.082/16.04.2020, Ministerul Culturii a solicitat sprijin din cadrul Programului pentru finanţarea elaborării Planului urbanistic general pentru comuna Roşia Montană, din judeţul Alba, pentru a susţine procesul de înscriere a Peisajului Cultural Minier din respectivul UAT în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Procedura de înscriere a fost deja iniţiată, iar deţinerea unei documentaţii PUG actualizate este o condiţie esenţială pentru acceptarea demersului. Comuna Roşia Montană se află în lista UAT-urilor pentru care se solicită finanţare şi din adresa trimisă către MLPDA de CJ Alba”, a declarat ministrul Ion Ştefan, citat în comunicat.
Întrucât suma solicitată de consilii judeţene depăşeşte suma alocată pentru acest an, MLPDA consideră necesară prioritizarea în program a UAT-urilor care au documentaţii PUG în curs de elaborare, pentru care au încheiate contracte de prestări servicii pentru elaborarea sau actualizarea documentaţiilor PUG sau sunt în proces de realizare a procedurilor de achiziţie pentru acestea.
Conform sursei citate, în vederea stabilirii modului în care va fi alocată suma prevăzută pentru anul 2020, a fost verificată încadrarea localităţilor propuse la finanţare de către consiliile judeţene, conform criteriilor stabilite în Normele metodologice privind finanţarea elaborării şi/sau actualizării planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism, prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, modificate prin Hotărârea nr. 273 din 31 martie 2010 şi în cadrul cărora se precizează că fondurile asigurate de la bugetul de stat pentru elaborarea planurilor de urbanism generale şi a regulamentelor locale de urbanism aferente se vor aloca pe baza următoarelor criterii:
a) localităţi în care sunt începute lucrările de elaborare a planurilor de urbanism generale şi a regulamentelor locale de urbanism aferente, în vederea finalizării acestora;
b) localităţi care au fost afectate de calamităţi naturale: alunecări de teren, inundaţii, cutremure sau unde există iminenţa de riscuri tehnologice;
c) localităţi nou-înfiinţate sau rezultate în urma desprinderii ori comasării unor unităţi administrativ-teritoriale, care nu au întocmite, conform prevederilor legale în vigoare, planuri de urbanism generale şi regulamente locale de urbanism aferente, cu modificarea corespunzătoare a prevederilor Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) localităţi care au planuri de urbanism generale cu termenele de valabilitate depăşite şi a căror dinamică de dezvoltare locală creează probleme ce nu îşi găsesc rezolvarea;
e) localităţi turistice şi/sau cu potenţial turistic;
f) localităţi care suferă modificări aduse de prevederi din strategiile şi programele guvernamentale;
g) localităţi care suferă modificări aduse de prevederi din planurile de amenajare a teritoriului;
h) localităţi care suferă modificări majore de intravilan ca urmare a cererilor de autorizare.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, în februarie, că autorităţile au toate motive să fie optimiste că includerea Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO va avea loc în această vară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.