Ministerul Apărării Naţionale semnalează, marţi, o încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Federaţiei Ruse cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spaţiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa. MApN arată că intenţia de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privinţa sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal şi nejustificat declanşat împotriva sa de Federaţia Rusă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă semnalăm o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Federaţiei Ruse cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spaţiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa. Aşa-zise „surse”, neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile româneşti”, spune Ministerul Apărării într-un comunicat.

MApN arată că ”este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informaţii false. Aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene Române execută misiuni de instruire şi de Poliţie Aeriană exclusiv în spaţiul aerian naţional, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislaţia internaţională”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Intenţia de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privinţa sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal şi nejustificat declanşat împotriva sa de Federaţia Rusă. Teme similare au mai fost semnalate pe această platformă de combatere a dezinformării, în urmă cu aproximativ o lună”, subliniază Ministerul Apărării.

Potrivit MApN, ”de la declanşarea invaziei ilegale a Federaţiei Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianţei Nord-Atlantice, a acţionat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare şi descurajare, de natură strict defensivă şi proporţională cu nivelul potenţialelor ameninţări la adresa securităţii regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internaţional”.

”De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forţelor Aeriene Române acţionează în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. Aeronavele româneşti care participă la misiunile de Poliţie Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spaţiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acţiuni ostile”, arată ministerul.

MApN mai afirmă că ”scopul Alianţei Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO şi a peste 1 miliard de cetăţeni”.

”Toate deciziile luate la nivelul Alianţei au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre şi descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat. Ministerul Apărării Naţionale va reacţiona cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spaţiul mediatic a unor informaţii false. Cetăţenii trebuie să aibă încredere că informaţiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obţine doar prin informarea din surse oficiale”, arată Ministerul Apărării.

”Cu toţii ne putem implica în lupta cu dezinformarea şi pentru o informare corectă şi cinstită a opiniei publice. Astfel, în continuare, apelăm la spiritul dumneavoastră civic şi vă rugăm să ne semnalaţi apariţia unor informaţii false cu tematică militară prin completarea formularului de contact https://inforadar.mapn.ro/contact/index.php”, mai anunţă MApN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.