Ministerul Agriculturii vine sâmbătă cu precizări privind utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, arătând că acesta nu sunt selective şi specifice pe fiecare pesticid şi nu permit identificarea cu acurateţe a reziduurilor şi cantităţilor, în prezent acest lucru fiind posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase şi sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate şi cuantificate substantele active la nivel de urme. Ministerul transmite că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, iar prezentarea în spaţiul public a unor aşa zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei.
”Având în vedere apariţia în spaţiul public a unor informaţii legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări: Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, România, în calitate de stat membru al UE , are obligaţia să desemneze unul sau mai multe laboratoare naţionale de referinţă”, anunţă Ministerul Agriculturii într-un punct de vedere.
MInisterul precizează că ”Autoritatea Naţională Fitosanitară a desemnat ca laborator de referinţă Laboratorul Naţional Fitosanitar în domeniul sănătăţii plantelor pentru detecţia şi identificarea organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale şi determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale”.
”Laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate: diagnoza organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale, controlul calităţii produselor de protecţie a plantelor şi controlul reziduurilor de pesticide în plante şi produse vegetale. Laboratorul oficial este acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate în laboratoarele oficiale garantează competenţa şi capabilitatea acestora de a genera rezultate valide”, menţnionează Ministerul Agriculturii.
Potrivit MADR ”analizele efectuate de către inspectorii ANF asigură obţinerea unor rezultate de încredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzător şi echipamente corespunzătoare, care pot determina parametrii ceruţi de metodele prevăzute în protocoalele ştiintifice acceptate pe plan internaţional (protocoalele de diagnostic ale Organizaţiei Europene şi Mediteraneene pentru Protecţia Plantelor, Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare şi metodele furnizate de Laboratoarele de Referinţă ale Uniunii Europene)”.
”Precizăm că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea şi cuantificarea a sute de substanţe active, analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător. Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanţelor active din produsele de protecţie a plantelor şi valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obţinut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) mentionată în anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare”, explică ministerul.
Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorităţii confirmă oficial conformitatea/neconformitatea, după caz, reprezentând astfel documentul oficial în baza căruia sunt aplicate măsurile prevăzute în legislaţia specifică.
”În ceea ce priveşte utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective şi specifice pe fiecare pesticid şi nu permit identificarea cu acurateţe a reziduurilor şi a cantităţilor acestora. Cantităţile de reziduuri de pesticide în legume şi fructe sunt la nivel de urme (µg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide. Precizăm că până în prezent nicio companie internaţională nu a fabricat şi omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra ca aceste teste rapide asigură selectivitatea şi specificitatea în determinarea substanţelor active”, arată Ministerul Agriculturii.
Instituţia mai spune că în prezent acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase şi sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate şi cuantificate substantele active la nivel de urme.
”Aceste tehnici sunt recunoscute şi folosite în toata lumea, inclusiv în România şi în Uniunea Europeană pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Doar rezultatele obţinute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor masuri legale. În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spaţiul public a unor aşa zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei”, arată ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.