Singurul miner care a supravieţuit accidentului din Mina Lupeni, Raoul Adrian Cizmaşiu, este încă internat la spitalul din Petroşani, unde este consiliat psihologic. Duminică, Lucian Codlean, unul dintre cei doi mineri care şi-au pierdut viaţa după surparea tavanului unei galerii, va fi înmormântat. El ar fi urmat să împlinească astăzi 40 de ani.
Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean a declarat pentru News.ro că Raoul Adrian Cizmaşiu, minerul rănit la Lupeni este bine, fizic, însă are nevoie mare de consiliere psihologică.
”Raoul este încă în spital la Petroşani, este bine fizic şi este consiliat psihologic. Are mare nevoie de consiliere psihologică şi o primeşte acolo, în spital”, a spus Câmpean.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Duminică, la ora 14.00, la cimitirul din Lupeni are loc şi prima înmormântare - cea a lui Iuliu Lucian Codlean, minerul scos decedat din mină, după 12 ore de căutări ale salvatorilor. Bărbatul este înmormântat chiar în ziua în care ar fi urmat să împlinească 40 de ani.
Cel de-al doilea miner care şi-a pierdut viaţa în accidentul de la Lupeni, Ioan Florin Suciu, va fi înmormântat marţi. El a murit vineri seară la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde fusese dus în stare foarte gravă. Duminica viitoare, el ar fi împlinit 44 de ani.
”Azi-noapte, pe la ora 03.00, l-am adus acasă şi pe Ioan Florin Suciu. Va fi înmormântat duminică, tot în cimitirul de la Lupeni, la fel ca primul miner, cel care este astăzi înmormântat. Sunt oameni buni. Am vorbit cu un preot şi mi-a spus că sunt oameni buni cei care se duc dintre noi de ziua lor de naştere sau în preajma zilei de naştere”, a spus Câmpean.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a postat pe site-ul instituţiei un mesaj pentru minerii eroi de la Lupeni: ”În joia de 5 octombrie 2017, întreaga comunitate minerească din Valea Jiului a fost, din nou, greu încercată. E greu de exprimat în cuvinte tot ce s-a simţit după ce s-a aflat că muntele a cedat. Disperare, furie, speranţă, smerenie...Dar speranţa a fost cea mai puternică. Ea le-a dat putere neomenească ortacilor hotărâţi să-şi salveze colegii, prin vocea călăuzitoare a unui învingător, SUCIU IOAN FLORIN, care a luptat ca un erou. Povestea lui rămâne printre legendele ştiute numai de cei cu acelaşi spirit ca şi el, minerii. E de neînţeles de ce efortul şi curajul lui n-au fost destul pentru a-l mai avea printre noi, la fel cum e imposibil de acceptat lipsa de şansă a altui brav miner, IULIU LUCIAN CODLEAN. RAOUL ADRIAN CIZMAŞIU este cel care, cu o voinţă de fier, şi-a aşteptat colegii să-i redeschidă calea spre lumină. Salvarea lui a fost singura bucurie într-o zi cumplită. Recunoştinţa şi mulţumirile noastre se îndreaptă către minerii implicaţi în operaţiunea de salvare a celor trei ortaci şi faţă de toţi cei care ne-au fost alături. IULIU LUCIAN CODLEAN şi SUCIU IOAN FLORIN rămân în amintirea noastră ca nişte bravi eroi mineri. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Suntem alături de familiile greu încercate şi le asigurăm că solidaritatea minerească se va răsfrânge şi asupra lor”.
Accidentul de la Mina Lupeni s-a produs joi după-amiază, când tavanul unei galerii s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. În subteran, la peste 400 de metri adâncime, se aflau 11 mineri, opt dintre ei reuşind dă se salveze. Inspectoratul Teritorial de Muncă a deschis o anchetă în acest caz, iar Parchetul Judecătoriei Petroşani a întocmit un dosar de cercetare. De asemenea, Ministerul Energiei face verificări în acest caz, pentru a stabili cum a fost posibilă prăbuşirea tavanului galeriei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.