Mii de angajaţi din primării şi consilii judeţene intră, marţi, începând cu ora 8.00, în grevă generală de o zi, după ce negocierile de la Ministerul Muncii au eşuat. Sindicaliştii reclamă că acordul pe care urmau să îl încheie, vineri, 8 iulie, cu ministrul Dragoş Pîslaru a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicările angajaţilor din administraţie, printre care creşteri salariale de cel puţin 25 la sută şi vouchere de vacanţă, nefiind prevăzută.
Angajaţii din administraţia publică locală care se află în grevă sunt obligaţi, potrivit legii, să vină la locul de muncă, însă nu vor asigura relaţiile cu publicul. Greva de o zi organizată marţi de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va fi urmată, peste o săptămână, pe 19 iulie, de o grevă generală pe termen nelimitat, potrivit FNSA.
“Fiecare sindicat şi fiecare instituţie gestionează cum vrea activitatea în ziua de grevă. Recomandarea noastră este, având în vedere că sunt servicii care ţin de latura umană, cum ar fi decesele, să se asigure totuşi aceste servicii, pentru că nu ai cum să nu serveşti omul care trece printr-un astfel de moment, plus că nu au nicio vină cetăţenii”, a declarat, luni, Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA, pentru News.ro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a mai precizat că în foarte multe dintre instituţiile publice locale sunt angajaţi care nu sunt membri de sindicat, dar care doresc să participe la grevă. Liderul sindical a explicat că aceştia pot protesta, întrucât legislaţia prevede şi greva de solidaritate.
“Ei pot participa, dar nu mai mult de o zi, la greva de solidaritate. Deci ei pot să facă grevă mâine (marţi, n.r.), dar din 19 iulie nu mai pot participa la greva generală”, a explicat Bogdan Şchiop.
Vicepreşedintele FNSA Pompiliu Wan Buzduga a precizat că, în Capitală, va fi organizată şi o acţiune stradală în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti. La protestul programat să înceapă la ora 10.00 vor participa şi angajaţi din primăriile de sector.
FNSA precizează că acţiunile de protest continuă în contextul în care negocierile de vineri de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au eşuat.
Sindicaliştii spun că, după ce au convenit asupra formei finale a acordului, acesta a fost trimis spre printare, pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere, însă în momentul în care le-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme.
“În schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare a unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate”, susţine FNSA.
Ministerul Muncii a anunţat, sâmbătă, că, după discuţiile purtate în 27 iunie şi 8 iulie, “nu a rezultat, în cele din urmă, un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate”.
Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că discuţiile de la Ministerul Muncii s-au încheiat vineri, în jurul orei 22.00, fără niciun rezultat.
Valer Suciu a precizat că ministrul Muncii le-a comunicat că vrea să caute soluţii la cererile sindicaliştilor şi să le discute şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, până la sfârşitul lunii iulie, situaţie care nu a fost acceptată de sindicalişti.
Liderul sindical a precizat că acţiunile de protest vor continua aşa cum au fost anunţate. El a precizat că marţi 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de funcţionari publici din primării şi consiliile judeţene din toată ţara, membri ai FNSA, cărora li s-ar putea alătura şi alţi angajaţi care nu sunt afiliaţi federaţiei sindicale.
În 5 iulie, sindicaliştii FNSA au fost în grevă timp de o oră, între 08.00 şi 09.00 fiind oprită total activitatea la toate ghişeele din primării şi consilii judeţene.
Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.