Ministrul demisionar al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat că este "dramatică" situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, iar dacă rectificarea bugetară nu are loc foarte repede este posibil ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat.
"Situaţia fondurilor pentru acţiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavi HIVSIDA şi TB. Dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat”, a declarat Ioana Mihăilă, marţi, într-o conferinţă de presă.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebată până când mai sunt medicamente, ea a răspuns: "Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri (luni - n.r.) a fost Spitalul Matei Balş, care a spus că va începe să aloce medicamente pentru perioade de o săptămână. Trebuie să mulţumesc managerilor de spital pentru toate eforturile pe care le-au făcut în această perioadă grea de a suplimenta fondurile fie pentru aceste programe de tratament a pacienţilor, fie pentru funcţionarea unităţilor de primiri urgenţe”.
De asemenea, Mihăilă a fost întrebată dacă din cauza lipsei banilor până la rectificarea bugetară pot apărea şi alte probleme în sistemul medical.
"Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente, aceste probleme nu sunt la nivel naţional unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcţia Politica Medicamentului, cu asistenţa medicală şi cu Unifarmul, am identificat posibile soluţii şi în următoarele săptămâni ele vor fi implementate”, a explicat Ioana Mihăilă.
Ea a fost întrebată dacă poate apărea o criză a imunoglobulinei.
"Este unul din medicamentele la care mă refeream anterior. Da, începem achiziţia de imunoglobulină prin eliberarea de autorizaţii pe nevoi speciale sau prin regimul obişnuit, vom vedea care va fi calea cea mai rapidă şi mai eficientă de a obţine stocuri de imunoglobulină în perioada următoare. Am avut discuţii cu reprezentanţii producătorilor de imunoglobulină pentru a diversifica oferta şi a nu mai depinde de un singur producător şi avem promisiuni ferme că începând cu luna ianuarie 2022 unul sau doi producători vor veni pe piaţa din România, dar aceasta este o problemă care necesită şi investiţii în sistemul de donare de sânge şi donare de plasmă şi am alocat în programul operaţional sănătate investiţii de aproximativ 70 de milioane de euro pentru reorganizarea sistemului de transfuzii”, a transmis Ioana Mihăilă.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.