Meteorologii au emis, marţi seară, avertizări cod galben de ploi pentru localităţi din judeţul Galaţi, unde sunt aşteptate precipitaţii care pot cumula şi 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, hidrologii au emis cod portocaliu pentru judeţele Galaţi şi Vaslui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit ANM, este cod galben, în judeţul Galaţi, până la ora 20.00, în localităţile Galaţi, Piscu, Independenţa, Vânători, Braniştea, Schela, Smârdan, Şendreni.

”Se vor semnala : Local vor fi averse, care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scură durată ale vântului”, anunţă ANM.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Până la ora 21.00, este cod galben în judeţul Galaţi, în localităţile Pechea, Matca, Cudalbi, Târgu Bujor, Corod, Tuluceşti, Ghidigeni, Măstăcani, Fârţăneşti, Tudor Vladimirescu, Frumuşiţa, Drăguşeni, Bereşti-Meria, Slobozia Conachi, Bereşti, Griviţa, Cavadineşti, Valea Mărului, Folteşti, Cuza Vodă, Scânteieşti, Cuca, Băleni, Negrileşti, Bălăşeşti, Rediu, Cerţeşti, Costache Negri, Corni, Vârlezi, Vlădeşti, Băneasa, Bălăbăneşti, Suceveni, Jorăşti, Smulţi, Rădeşti, Oancea, Suhurlui;

”Se vor semnala : Temporar va ploua şi mai ales prin acumulare, local, vor fi cantităţi de apă de 20...30 l/mp, a transmis ANM.

De asemenea, hidrologii au emis cod portocaliu, până miercuri, la ora 10.00.

”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Crasna, Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci, Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni, judeţele: Galaţi şi Vaslui”, a transmis INGHA.

Hidrologii anunţă că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Chineja şi Suhu.

Autorităţile recomandă cetăţenilor să urmărească anunţurile şi indicaţiile pentru a evita situaţiile de risc:

  • Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum.
  • În cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetăţenii să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate ar trebui să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, fără a se pune în pericol, pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
  • În cazul vântului puternic, populaţia este sfătuită să rămână în spaţii închise şi să evite deplasarea în apropierea copacilor, panourilor publicitare sau stâlpilor de electricitate care ar putea fi doborâţi.

”Până în acest moment, în localitatea Cuca din judeţul Galaţi s-au acumulat cantităţi semnificative de apă, dar nu au fost înregistrate urmări majore. Situaţia este în continuă monitorizare, iar echipele de intervenţie sunt pregătite să acţioneze ori de câte ori este necesar”, a transmis MAI.

În judeţul Galaţi acţionează, în sprijinul salvatorilor din judeţ, aproximativ 1.000 de pompieri din 27 de unităţi subordonate IGSU.

Potrivit datelor transmise anterior de Administraţia Naţională Apele Române, în multe zone din Galaţi au căzut deja 200 de litri de apă pe metru pătrat într-un interval scurt de timp.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.