Medicul Patriciu Achimaş-Cadariu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este de părere că sume mari se pierd în sistemul de sănătate în centre sanitare mici şi neperformante, de unde pacienţii au nevoie să fie reoperaţi sau trataţi din nou în centre medicale performante. El e de părere că e mai puţin costisitor ca un pacient să fie dus cu elicopterul la un centru prestigios ”decât să ţinem zeci de spitale care să se prefacă că fac diagnostic şi tratament”.
”Un pacient (cu cancer pulmonar – n.r.) care vine din vârf de munte are şanse minime să înceapă, să aibă un diagnostic şi să înceapă un tratament în timp util. Deci, practic, e utopic să ne gândim în acest moment la aşa ceva, pentru că are cale lungă de bătut, că are de străbătut numeroase proceduri, bronhoscopie, biopsie, imagistică, e bine, e foarte complicat şi aceste cazuri, din păcate, se pierd frecvent. Acum, sigur că şi varianta cealaltă în care să ne imaginăm că vom face cu tot şi de toate la un nivel foarte înalt, nu cred că este valabil. În afară de centrele care pot pregăti specialiştii, e complicat. Darămite e faptul că acei specialişti nu îşi doresc să meargă uneori nici în capitale de judeţ, deci în oraşe mari. (...) Cred că centralizarea tratamentului se poate face în câteva centre, care evident că ar trebui să fie mai multe decât cele trei care sunt acum active, Cluj, Iaşi, Bucureşti. Dar, în paralel, să existe această standardizare şi control de calitate - că e extern, că e intern - dar control extern de calitate este o chestiune foarte bună”, a afirmat Patriciu Achimaş-Cadariu, joi seară, la
Medika Tv.
El e de părere că o soluţie ar fi transformarea unora dintre centrele sanitare oncologice în centre de triaj al pacienţilor, de reabilitate-recuperare şi de paliaţie.
”Dacă am face un triaj prin protocoale absolut simple şi cu minimum de resurse de diagnostic şi un transport foarte bun cred că ne-ar costa mai puţin să avem elicoptere care să transporte pacienţii către centrele importante decât să ţinem zeci de spitale care să se prefacă că fac diagnostic şi tratament. Eu cred că cea mai mare parte a banilor acolo se pierd. Se tot vorbeşte dacă banii se consumă aiurea în sistemul de sănătate. Din punctul meu de vedere, atunci când un pacient trebuie reoperat sau retratat după un eşec, eu consider că cea mai mare parte a banilor din sistem se pierd într-o falsă asistenţă socială a unor instituţii care nu ar trebui în modul în care... nu spun că ar trebui închise, dar ar trebui să li se dea o utilitate reală care să ajute de-adevăratelea pacientele şi pacienţii”, a adăugat medicul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.