Medicul Decebal Fodor, specialist în chirurgie generală la Spitalul ”Regina Maria” din Braşov, consideră că atunci când medicii doresc să îi ofere cele mai bune servicii pacientului, să îi dea şansa unei recuperări şi ca acesta să lupte cu boala, trebuie să aibă grijă şi de latura sufletească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Oamenii şi-au dat seama că, scoţându-L pe Dumnezeu din viaţa noastră şi axându-ne exclusiv pe ceea ce oferă ştiinţa, nu este de ajuns. Noi avem un gol. Şi tânjim după ceva. Şi fiecare încearcă să umple golul cu ceva anume. Şi astfel am ajuns la concluzia că, atunci când vrem să oferim cele mai bune servicii pacientului, să-i dăm şansa unei recuperări, să-i dăm şansa să lupte cu boala, trebuie să avem grijă şi de latura sufletească”, a declarat medicul Decebal Fodor, joi, la Medika TV.
 
El a fost întrebat cum poate fi susţinut un pacient oncologic în această luptă pe care o are de dus. 
 
”Am văzut că în ultimele decenii încep să apară tot mai multe articole care să facă o legătură, să vorbească despre corelaţia dintre spiritualitate şi vindecare. Dar când vorbim despre vindecare, trebuie să vedem că vindecare poate să reprezinte ceva diferit pentru fiecare dintre pacienţi. Şi chiar am citit un articol în care făceau o meta-analiză, analizau mai multe studii şi au identificat câteva probleme cu care se confruntă pacientul oncologic. (...) În primul rând acceptarea. E foarte importantă acceptarea  diagnosticului”, a afirmat Decebal Fodor. 
 
Medicul a adăugat că un pacient care îşi acceptă diagnosticul acceptă şi ajutorul.
 
”Acceptă şi faptul că e cineva care poate să îl ajute. După aceea, predarea, punerea vieţii tale în mâinile altcuiva. Acel altcuiva este omul care are grijă de tine, fie că e medic, fie că e asistent, dar mai este încă ceva. Un om care are credinţă în Dumnezeu ştie că nimic rău nu mi se poate întâmpla, fără voia Domnului. Adică noi, creştinii, în rugăciunea Tatălui nostru, spunem, facă-se voia Ta. Odată ce noi credem asta, ştim că atunci când ieşim din casă nu o să ni se întâmple nimic”, a susţinut medicul. 
 
El a explicat şi care este diferenţa între religiozitate şi spiritualitate. 
 
”Din păcate, în România noastră educată noi ducem lipsă şi de educaţie în domeniul acesta. Spiritualitatea este când noi ne dăm seama că există ceva supranatural, o forţă, o energie, dar nu reuşim să o identificăm, este ceva abstract. Şi atunci o să auziţi despre oameni care spun: energia pe care ţi-o transmite pădurea, energia pe care o găseşti în apă, ştiu eu ce zone energetice din ţară, ascunse în munţi sau sub munţi, anumite ritualuri şamanice. Dar e ceva, e o noţiune abstractă. Pe când religiozitatea, de la abstract, aduce la concret. Adică nu este o forţă supranaturală, nu este o energie, este Dumnezeu”, a declarat medicul Decebal Fodor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.