Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balş din Bucureşti, afirmă că în anul 2024 a crescut numărul persoanelor muşcate de animale sălbatice, însă numărul acestora nu este unul mare. Acesta a explicat că o persoană muşcată de animale fără stăpân, dar mai ales de animale sălbatice, trebuie să spele rana şi să se adreseze cât mai repede celui mai apropiat centru care poate face tratamente antirabice.
"E adevărat că în ultima perioadă, şi mă refer la 2024, a crescut numărul persoanelor care sunt muşcate de animale sălbatice, dar nu aş spune că e un număr mare, şi nu vorbim doar de vulpi, în general de animale sălbatice. De exemplu, în 2024 au fost 17 persoane muşcate de vulpe. Sigur că şobolanii sunt mai frecvenţi, muşcăturile de câine, pisici şi vorbim şi de animalele fără stăpân. Acum, sunt două aspecte importante. În primul rând, tot ce s-a întâmplat în ultima vreme apropo de defrişări din păduri, faptul că animalele sălbatice nu mai găsesc hrană şi se apropie tot mai mult de locuinţe, e vorba şi de urşi, nu numai în zonele de munte ci şi în alte zone din România, în ultimul timp", a afirmat Adrian Marinescu duminică, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Acesta a precizat că cea mai bună este prevenţia, subliniind că rabia "este 100% mortală" dacă ajunge să se instaleze şi să afecteze zona neurologică.
"Ideea este să previi, în aşa fel încât să nu apară, şi dacă ai o plagă care are potenţial rabigen, să acţionezi în raport cu ea în aşa fel încât să nu apară encefalită rabică, pentru că acolo nu mai ai cum să intervii, neexistând tratament Oriunde am fi în România, trebuie să ne adresăm centrului antirabic care e cel mai apropiat", mai spune Marinescu.
Acesta a explicat că, în momentul în care o persoană este muşcată de un animal fără stăpân, sau mai ales de un animal sălbatic, aceasta trebuie să se prezinte cât mai repede la un astfel de centru.
„Persoana trebuie să ajungă cât mai repede la acest centru înainte. Primul pas pe care să-l facă atunci când există o muşcătură, oricât ar fi de mică, este să spele din abundenţă cu apă şi săpun zona afectată. Dacă e o sângerare mai importantă, trebuie oprită şi pe urmă trebuie ajuns la acest centru antirabic, unde să fac lucrurile specifice”, mai arată medicul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.