Cei care stau multe ore în faţa calculatorului trebuie să respecte anumite reguli care să prevină apariţia unor probleme de sănătate grave, precum deformarea coloanei vertebrale, afectarea ochilor sau chiar irascibilitate, un prim sfat ar fi o pauză de mişcare la fiecare oră, explică dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală.
"De foarte multe ori, se stă la calculator cu trunchiul întors sau la o distanţă mult prea mare faţă de ecranul calculatorului. Aceste lucruri provoacă proiecţia anterioară a cefei, adică ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală. De asemenea, dacă scaunul nu are braţe şi cotul nu are pe ce să se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii pot să apară dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor”, spune directorul medical al clinicii de vertebrologie Bio Ortoclinic, dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie.
Conform specialistului, toate aceste poziţii "vicioase" pot aduce suferinţă la nivelul coloanei cervicale şi la nivelul coloanei lombare, dar şi ochilor şi chiar sistemului nervos.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Iată câteva din regulile pe care trebuie să le respecte cei care muncesc toată ziua la birou: scaunul trebuie să aibă spătar înalt şi drept, dar şi braţe, pentru a avea pe ce să sprijinim coatele la nivelul de înălţime al tastaturii; distanţa faţă de desktop trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braţ. Este foarte important ca picioarele să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială pentru acest lucru sau realizată, de exemplu, din câteva topuri de hârtie. Această poziţie de lucru trebuie întreruptă prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute, în care să încercăm să ne mişcăm şi chiar să facem câteva exerciţii de întindere pentru coloana cervicală şi pentru cea lombară, precum şi pentru restabilirea circulaţiei optime la nivelul picioarelor, mişcări de pedalare şi de rotaţie la nivelul gleznelor, scuturări uşoare", explică medicul Iulia Belc.
Alte riscuri legate de munca la calculator
Persoanele care stau foarte mult aşezate la birou se pot confrunta cu mai multe probleme de sănătate, continuă specialistul.
"Se perturbă circulaţia de întoarcere, circulaţia venoasă şi seara apar edemele, la nivelul picioarelor. Şi ochii au de suferit din cauza timpului prea lung petrecut la calculator. Devin roşii, obosiţi, dau senzaţie de usturime sau de arsură. Pentru a evita aceste efecte, chiar şi atunci când nu avem nevoie de corecţie de vedere, e indicat să purtăm ochelari cu lentile antireflex şi să folosim picături pentru ochi. De asemenea, mai pot apărea tulburări de somn, de memorie, de concentrare şi chiar irascibilitate", a adăugat dr. Iulia Belc.
Medicul explică şi cum pot fi ameliorate afecţiunile generate de munca la calculator.
"Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate dacă în momentul în care apar durerile de coloană facem un consult medical pentru o evaluare corectă şi, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburărilor de statică şi a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în faţa calculatorului”, a adăugat specialistul clincii de vertebrologie.
Dr. Belc mai spune ca ar fi ideal să asociem toate aceste lucruri cu sport sau câteva ore de mişcare, măcar în weekend, dacă în cursul săptămânii nu avem timp de plimbări pe jos sau cu bicicleta, înot sau exerciţii de sală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.