Liana Pleş, medic de obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, afirmă că profesioniştilor din sănătate le este interzis, în România, să asiste la naşteri care au loc la domiciliile femeilor însărcinate, aceasta explicând riscurile pe care o astfel de decizie le implică, atât în ceea ce priveşte mama, cât şi pentru făt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Femeile din România ar trebui să ştie că naşterea este un fenomen care e adevărat că este natural, dar în vremea când era complet nemedicalizat şi toată lumea năştea acasă, mortalitatea era foarte mare atât pentru mame, cât şi pentru copii, atât mortalitatea, cât şi morbiditatea, adică apariţia unor complicaţii. La noi, în obstetrică este o vorbă: naşterea ştii totdeauna cum începe, nu ştii niciodată cum se termină, chiar dacă aparent este o naştere normală. Aş vrea să subliniez faptul că nu este legal, la ora actuală, ca un profesionist, un medic ginecolog sau o moaşă să exercite acest tip de activitate în afara unei instituţii medicale. Ei nu au dreptul profesional să facă lucrul acesta”, a afirmat Liana Pleş, miercuri seară, la Medika Tv. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea a explicat că naşterile care au loc la domiciliu, mai mult în Marea Britanie şi în Olanda, beneficiază în permanenţă de sprijinul unei unităţi sanitare, există permanent comunicare cu un spital, iar pacienta are în orice moment posibilitatea de a primi asistenţă medicală din partea unor profesionişti, ceea ce nu este valabil în toate cazurile în România.
 
Medicul a explicat că, pe de o parte, sunt complicaţii care vizează copilul: riscul de asfixie din cauză că se poate naşte cu cordonul ombilical în jurul gâtului, riscul de a aspira lichid amniotic. 
 
Există riscuri şi în ceea ce priveşte mama care naşte acasă, cel mai mare dintre acestea fiind hemoragia, care trebuie corectată fie medicamentos, fie chirurgical. Există, de asemenea, riscul de blocare a fătului în canalul de naştere, lucru care se poate rezolva în spital cu o serie de instrumente sau chiar prin cezariană. 
 
”Au fost şi la noi situaţii în care pacientele au născut acasă şi au venit cu complicaţii, cu rupturi, cu hemoragii. În general, doamnele care aleg această cale au o orientare mai naturistă, ştiţi, curentul minim invaziv, care vorbeşte despre medicalizarea excesivă a unui fenomen natural reuşeşte să facă adepţi”, a explicat Liana Pleş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.