Profesor doctor Elvira Brătilă, şef departament Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Panait Sârbu, a declarat miercuri că şi în mediul urban sunt cazuri care ajung la spital la termen, în travaliu sau mai rău decât atât, ajung cu dureri abdominale fără să ştie că sunt însărcinate. Ea a subliniat că suntem campioni şi la numărul de adolescente însărcinate şi atunci automat o educaţie medicală care să cuprindă lucrurile de bun simţ ar fi primul pas pe care trebuie să îl facem, încă din gimnaziu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Din păcate, cel puţin acum doi trei ani era o statistică că în România 20% din femei ajung la primul consult ginecologic în timpul primei sarcini. Cam asta este realitatea şi în principiu este un cumul de factori, Dacă este să ne uităm ce oferă sistemul sanitar unei femei gravide, practic oferă o urmărire completă pe tot parcursul sarcinii, de la primele analize. Morfologiile de trimestru unu şi doi, toate se pot face în spitalizare de zi, în unităţile sanitare, pacienta trebuie doar să se prezinte la medic şi beneficiază pe tot parcursul sarcinii de urmărire”, a declarat medicul, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

Elvira Brătilă a afirmat că se lovesc de educaţia pacientelor, mai multe din mediul rural dar nu numai,

”Şi în mediul urban sunt cazuri care ajung la spital la termen, în travaliu sau mai rău decât atât, ajung la spital cu dureri abdominale fără să ştie că sunt însărcinate. Trebuie să mergem mai mult pe educaţia sanitară care trebuie să înceapă încă din şcoli”, a menţiomat medicul.

Aceasta a arătat că la capitolul educaţie din păcate nu stăm bine.

”Nu există o educaţie medicală făcută în şcoli care ar trebui să înceapă încă din gimnaziu, pentru că copilul este curios şi se educă din mediul online unde îşi ia o informaţie care nu este mereu corectă. Suntem campioni şi la numărul de adolescente însărcinate şi atunci automat o educaţie medicală care să cuprindă lucrurile de bun simţ ar fi primul pas pe care trebuie să îl facem”, a arătat medicul.

Elvira Brătillă a menţionat că o femeie trebuie să ştie că nici măcar nu îi trebuie bilet de trimitere de la medicul de familie, îşi poate face toate analizele pe parcursul sarcinii, şi cu toate acestea, din păcate ajung în momentul naşterii la spital.

Conducerea Spitalului Judeţean Târgu Jiu a declanşat o anchetă după ce o femeie care de fapt era însărcinată în luna a noua a fost diagnosticată cu eventraţie, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale. Femeia, în vârstă de 35 de ani, care nu ştia că este însărcinată şi s-a prezentat la spital acuzând dureri abdominale, a născut o fetiţă, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare Mihaela Ţicleanu. Reprezentanţii spitalului au transmis că eventraţia era reală şi că operaţia era necesară, dar şi că femeia a declarat că nu este însărcinată şi că se află sub tratament cu anticoncepţionale.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.