Un medic ginecolog de la Spitalul Filantropia din Capitală a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, fiind acuzat că a provocat o perforaţie a tranşei uterine unei paciente, în timpul unei proceduri de întrerupere de sarcină. Ulterior, medicul nu a mai supravegheat pacienta, femeia fiind nevoită să meargă, după externare, la alt spital, unde a fost din nou operată, procedură necesară pentru salvarea vieţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Conform datelor furnizate, joi, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care a instrumentat acest caz, procurorii au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui medic în specialitatea obstetrică-ginecologie, pentru vătămare corporală din culpă, faptele având loc în urmă cu peste patru ani.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”S-a reţinut că, la data 21.02.2019, medicul în specialitatea obstetrică-ginecologie i-a efectuat persoanei vătămate o întrerupere de sarcină la Spitalul Filantropia, intervenţie în cursul căreia s-a produs o perforaţie a tranşei uterine. Post intervenţie, până la momentul externării, medicul nu a efectuat o supraveghere efectivă a pacientei, de natură a identifica elemente clinice şi simptomatologice pentru diagnosticarea perforaţiei de tranşă uterină. Urmare nediagnosticării complicaţiei medicale asociate intervenţiei medicale, starea de sănătate a persoanei vătămate s-a agravat şi s-a impus deplasarea de urgenţă, în cursul aceleiaşi zile, la Spitalul Universitar Elias, unde persoana vătămată a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru salvarea vieţii”, arată procurorii.
 
Conform literaturii de specialitate, complicaţia produsă în timpul procedurii ar fi putut fi observată de medic.
 
”Perforaţia de tranşă uterină este o complicaţie documentată în literatura medicală de specialitate care se obiectivează în prezenţa unor factori de risc (cicatrice post-cezariană şi sarcină cu placentă implantată pe cicatrice). Simptomatologia poate fi evidentă încă din cursul intervenţiei chirurgicale sau se poate diagnostica ulterior, intervalul de timp între producerea leziunii şi apariţia simptomatologiei fiind în funcţie de dimensiunile leziunii şi intensitatea hemoragiei”, se mai arată în comunicatul procurorilor, care menţionează, de asemenea, că ”nediagnosticarea acestei complicaţii prin lipsa de supraveghere post-procedurală constituie deficienţă în acordarea asistenţei medicale”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.