Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) afirmă că proiectul de buget pentru anul 2020 prevede o alocare de 3,4% din PIB pentru învăţământ. Astfel, bugetul alocat învăţământului pentru anul 2020 este de 38.417,6 milioane lei, în creştere faţă de anul trecut, când a fost prevăzută suma de 36.909,9 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit MEC, proiectul de Buget de stat pentru anul 2020 prevede o alocare de 3,4% din PIB pentru învăţământ. 

"Mandatul de ministru al Educaţiei şi Cercetării îi are în centru pe cei mai importanţi actori ai sistemului: elevii şi studenţii. Mă lupt pentru drepturile şi interesele lor, iar datoria tuturor este să le asigurăm cadrul necesar pentru buna desfăşurare a actului educaţional. Tocmai de aceea, rog opinia publică să semnaleze orice problemă şi să anunţe dacă unităţile administrativ-teritoriale din România asigură finanţarea complementară şi alocă banii necesari pentru educaţia copiilor noştri", afirmă ministrul Monica Cristina Anisie, într-un comunicat de presă al MEC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Anisie le cere autorităţilor responsabile să cântărească bine fiecare resursă financiară pe care o au la dispoziţie şi, "înainte de a lua o decizie privind organizarea unor evenimente, să aibă în vedere că satul, comuna sau oraşul pe care le coordonează au nevoie de o infrastructură decentă şi modernă pentru unităţile de învăţământ".

"Într-un stat în care normalitatea trebuie să primeze, educaţia este soluţia", a declarat Anisie.

Conform MEC, finanţarea sistemului de educaţie are la bază mai multe surse de venit, iar bugetul, pe lângă sumele alocate ministerului, se completează din bugetele alocate altor ministere care au activităţi de învăţământ (ex. MAI, MApN); sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor (ex.: programul pentru şcoli al României: corn, lapte, miere, fructe; drepturile copiilor cu CES, din învăţământul special; bunuri şi servicii pentru întreţinerea şcolilor speciale şi CJRAE/CMBRAE; plata stimulentelor pentru participare la învăţământul special preşcolar); sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi Municipiului Bucureşti (ex.: finanţarea de bază pentru şcoli, plata stimulentelor pentru copiii din familii vulnerabile, încurajând participarea în cadrul ciclului preşcolar, drepturile copiilor CES integraţi în învăţământul de masă); sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea învăţământului particular şi cel confesional - unităţi acreditate; cheltuieli susţinute din venituri proprii (universităţi, altele); cheltuieli susţinute direct de unităţile administrativ-teritoriale/UAT (ex.: finanţare complementară, suplimentară, investiţii).

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării a discutat cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru a clarifica obligaţiile legale şi pentru a se asigura de respectarea acestora privind: investiţiile, reparaţiile capitale, consolidările, subvenţiile pentru internate şi cantine; cheltuielile pentru evaluarea periodică naţională a elevilor; cheltuielile cu bursele elevilor; cheltuielile pentru transportul elevilor; cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar, conform legii; cheltuielile pentru examinarea medicală obligatorie periodică a salariaţilor din învăţământul preuniversitar, cu excepţia celor care, potrivit legii, se efectuează gratuit; cheltuielile pentru concursuri şcolare şi activităţi educative extraşcolare, organizate în cadrul sistemului de învăţământ; cheltuielile pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă pentru personalul angajat, preşcolari şi elevi; gestionarea situaţiilor de urgenţă; cheltuielile pentru participarea în proiecte europene de cooperare în domeniul educaţiei şi formării profesionale", arată MEC.

Conform sursei citate, în concluzie, având în vedere bugetul realizat din anul 2019, în valoare de 36.909,9 lei, şi estimările pentru anul 2020, în valoare de 38.417,6 lei, constatăm că bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării nu scade, ci creşte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.