Prefectura Arad a decis, joi, să activeze un grup de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, ca măsură de precauţie după ce pe străzile municipiului Arad s-au adunat, în ultimele zile, cantităţi mari de gunoaie, ca urmare a unor probleme de logistică apărute odată cu schimbarea firmei care colectează deşeurile. Operatorul a primit mai multe amenzi, însumând aproape 21.000 de lei, de la Poliţia Locală şi Direcţia de Sănătate Publică, pentru că nu intervine eficient.
Prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, s-a declarat îngrijorat cu privire la ”posibilitatea izbucnirii de epidemii” în municipiul Arad, din cauza ”modului defectuos în care este gestionată activitatea de salubrizare”.
Prefectul a emis, joi, un ordin prin care s-a constituit Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii. Acesta funcţionează pe lângă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având în componenţă reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciului de Ambulanţă, ai Poliţiei, spitalelor şi altor instituţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Grupul se va întruni în regim de urgenţă ori de câte ori va fi nevoie. Din păcate, ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, asupra căreia trebuie să ne concentrăm întreaga atenţie, fiind vorba de sănătatea populaţiei, lucru care nu poate fi lăsat la voia întâmplării”, a declarat Florentina Horgea.
Problemele privind gestionarea deşeurilor au apărut de câteva zile, în momentul în care o nouă firmă a preluat activitatea în urma unei licitaţii publice.
Mii de arădeni au postat pe reţelele de socializare fotografii în care arată cum pe străzi s-au format depozite mari de deşeuri, lângă containere care nu au mai fost golite.
Reacţia de nemulţumire a determinat Primăria Arad să trimită Poliţia Locală în control, doar în ultimele 24 de ore fiind aplicate operatorului de salubritate aproximativ 20 de amenzi însumând 20.600 de lei, la care se adaugă o mendă aplicată joi de Direcţia de Sănătate Phblică, în cuantum de 2.000 de lei.
De asemenea, Garda de Mediu a impus operatorului RETIM Ecologic Service SA ca până sâmbătă să ridice toate gunoaiele din oraş.
Într-un comunicat de presă remis de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, acesta a catalogat ”dezastruos” modul în care firma a intervenit în primele două zile de la preluarea activităţii de salubrizare în municipiul Arad.
"Este inadmisibil ce se întâmplă zilele acestea în Arad. Am cerut Direcţiei Generale Poliţia Locală prin compartimentul de specialitate să identifice locaţiile unde RETIM nu şi-a făcut datoria şi să aplice sancţiuni”, a declarat Falcă.
RETIM Ecologic Service SA este, începând de marţi, noul operator de salubrizare în municipiul Arad, câştigând licitaţia organizată de autorităţi.
"În acest moment se face transferul între companii, lucru care trebuia făcut în umă cu o săptămână. Sperăm ca în maxim două zile să reglementăm această situaţie”, a mai spus primarul.
Tot joi, Primăria a convocat o şedinţă de urgenţă la care a participat şi directorul RETIM, Dan Pascu, care le-a declarat ulterior jurnaliştilor că ”după două zile de la începerea colectării se constată în mod evident că sunt nişte zone, în special cele de asociaţii de locatari, unde deşeurile s-au acumulat”.
”Este o situaţie care trebuie rezolvată. Am avut o întâlnire cu autorităţile, în urma căreia am găsit soluţiile necesare, adică practic se vor aloca mai multe maşini decât era necesar pentru a face faţă volumului mai mare decât cel estimat de deşeuri, astfel încât să se revină la normalitate până la 1 mai”, a declarat Pascu.
Angajaţii firmei ar urma să lucreze şi în weekend, pentru a se putea ridica toate deşeurile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.