Marele şahist Garry Kasparov a fost ascultat de sute de timişoreni care au participat la evenimentul ”Dialogul public cu Garry Kasparov – Provocările Lumii Moderne”, organizat de Universitatea Politehnica Timişoara şi unde Kasparov s-a referit la restricţiile din regimul comunism, la democraţie şi la copilăria sa.
Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional Timişoara, într-o sală plină.
”Într-un context geopolitic de actualitate, personalitatea şi perspectivele lui Garry Kasparov sunt de un interes arzător pentru publicul larg, iar acest eveniment a fost o ocazie unică de a-l vedea şi asculta pe Kasparov într-un dialog interactiv şi inspiraţional la Timişoara. Moderat de Cătălin Ştefănescu, dialogul a explorat teme precum politica globală şi provocările lumii moderne, experienţele personale şi viziunile pentru viitor”, se precizează într-un comunicat de presă, de joi, al Univeristăţii Politehnica Timişoara.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Încă de la sosirea pe Aeroportul Internaţional Timişoara, unde a fost aşteptat de o echipă a conducerii Universităţii Politehnica Timişoara, Garry Kasparov a declarat că este încântat să ajungă în oraşul Revoluţiei Române.
”Vă mulţumesc pentru o primire-surpriză în oraşul de naştere al Revoluţiei Române. Astăzi, când lumea se confruntă din nou cu o ameninţare existenţială provenită din rămăşiţele trecutului comunist, sunt cu adevărat entuziasmat să vizitez locul care prin importanţa sa istorică ne-a oferit încrederea în viitorul luminos democratic”, a spus Garry Kasparov.
La Teatrul Naţional Timişoara, în cuvântul de deschidere a Dialogului public cu Garry Kasparov, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan a evocat simbolul libertăţii pe care celebrul invitat îl reprezintă, acesta fiind şi unul din principalele motive pentru carea fost invitat la Timişoara, oraşul-simbol al luptei pentru libertate, în clădirea simbol a Revoluţiei.
”În faţa publicului timişorean, care l-a primit cu aplauze la scenă deschisă, Garry Kasparov a vorbit despre copilăria petrecută într-un mic apartament din oraşul Baku, pe atunci în Uniunea Sovietică, despre originile sale evreieşti şi armene, despre părinţii ingineri, despre restricţiile regimului comunist şi despre revoltele de mai târziu împotriva noii dictaturi instalate. A declarat că preferă termenul de libertate în loc de democraţie, pe care o apreciază doar ca un concept global şi s-a arătat deosebit de precupat de lipsa de speranţă şi de perspectivă pe care o vede în ochii multor oameni. Din dialog nu puteau lipsi celebrele partide de şah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocupările sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligenţei artificiale asupra vieţii şi libertăţilor fundamentale ale omului, care vor fi dezvoltate mai pe larg în cadrul Tech Talks by UPT”, a transmis UPT.
La finalul întâlnirii cu timişorenii, Garry Kasparov a acordat autografe şi s-a fotografiat cu toţi admiratorii săi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.