Manifestări dedicate Zilei Eroilor sunt programate, joi, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. La ceremoniile organizate, la Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut vor participa şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Seara, militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" vor face retragerea cu torţe de la Palatul Cercului Militar Naţional la sediul brigăzii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), manifestări dedicate Zilei Eroilor sunt programate în Capitală şi în alte oraşe din ţară.

În Bucureşti, evenimentele vor începe la ora 10.00, la Cimitirul Israelit "Filantropia", cu o ceremonie de depuneri de coroane de flori.

De la ora 12.00, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I"), la Cimitirul Militar Ghencea şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa la ceremonia militară şi religioasă organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut situat în Parcul Carol I din Bucureşti. 

Reprezentanţii Guvernului au anunţat că premierul Nicolae Ciucă va participa, de la ora 11.30, la ceremonia de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis ar urma să ajungă la ora 12.00 şi să ţină un discurs, conform programului transmis de Administraţia Prezidenţială.

În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pe lângă momentul religios "Ecleziastul" şi recitarea poemului "Nu-l uitaţi" de Nichita Stănescu, de către elevul caporal Pătru Bănulescu (clasa XI-a D a Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir", Breaza), veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi reprezentanţii conducerii MApN, vor rosti nume ale eroilor români, iar în semn de respect şi preţuire, militari ai Brigăzii 30 Gardă vor executa exerciţii de drill-team.

Între orele 13.00 şi 15.00, la acelaşi monument, persoanele care îşi vor exprima dorinţa de a-i omagia pe eroi o vor putea face în cadrul "Rostirii solemne a numelor eroilor români căzuţi la datorie".

De la ora 21.00, este programat concert de muzică patriotică susţinut de Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional.

Începând cu ora 21.30, militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" vor executa retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Bulevardul Eroilor - Palatul Cotroceni - sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul".

Potrivit MApN, în mod simbolic, torţele detaşamentului de militari ai Brigăzii 30 Gardă vor fi aprinse de veteranii răniţi în teatrele de operaţii, din echipa Invictus România, însoţiţi de studenţi militari. În prealabil, aceştia vor aprinde o torţă de la flacăra veşnică ce arde la Mormântul Ostaşului Necunoscut (ora 18.00) şi se vor deplasa în alergare, aproximativ 20 de kilometri, pe traseul Monumentul Eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului - Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" - Monumentul Eroilor Genişti din faţa Palatului Cotroceni - Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor - Monumentul Eroilor Ceferişti din faţa Gării de Nord - Arcul de Triumf de pe Şoseaua Pavel Kiseleff - Monumentul Eroilor Aerului de pe Bulevardul Aviatorilor – Palatul Cercului Militar Naţional.

La ora 22.30, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse, de studenţi ai Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", candele aprinse şi flori.

Manifestări comemorative similare vor avea loc şi în garnizoanele din ţară, la mausolee, cimitire şi monumente dedicate eroilor români, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale. În cadrul acestor manifestări vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României sau în misiuni executate în teatrele de operaţii.

Cercurile şi bibliotecile militare organizează manifestări dedicate Zilei Eroilor, simpozioane, întâlniri cu istorici sau cu veterani de război, vizite la muzee şi monumente comemorative şi expoziţii de carte.

De asemenea, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.