Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală a declarat pentru News.ro că mulţi pacienţi vin la unitatea sanitară pentru a se testa pentru COVID-19, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat înfiinţarea centrelor de evaluare. Spitalul nu este destinat testării, atrage atenţia medicul, aşa cum nu sunt nici centrele de evaluare destinate celor cu forme uşoare şi medii de COVID-19. În aceste centre de evaluare ajung pacienţi deja confirmaţi oficial pozitiv printr-un test antigen sau PCR. Asta înseamnă că, odată ce pacientul şi-a făcut acasă un test rapid iar acesta a ieşit pozitiv, trebuie să repete testul fie la medicul de familie, fie la un laborator acreditat, astfel încât rezultatul testului să poată fi introdus în aplicaţia coronaforms şi să fie înregistrat astfel oficial. Dr. Florescu a explicat şi cine sunt cei care nu au indicaţie pentru a primi tratament antiviral în aceste centre de evaluare. Este vorba despre cei cu vârsta sub 18 ani, femeile însărcinate, mamele care alăptează, pacienţii cu insuficienţă severă renală şi hepatică, dar şi cei care iau anumite tratamente care pot interacţiona cu aceste antivirale.
În centrul de evaluare pacientul confirmat pozitiv pentru SARS-CoV-2 va fi întrebat de către medici despre absolut toate medicamentele pe care acesta le ia de obicei pentru alte afecţiuni pe care le are.
Cu privire la disponibilitatea noilor antivirale care vor fi administrate în centrele de evaluare, molnupiravir şi paxlovid, Dr. Simin Aysel Florescu spune că acestea încă nu au ajuns în centre, dar că toate formalităţile pentru aceste medicamente sunt deja făcute astfel încât vor ajunge în scurt timp. Medicul explică faptul că pacienţii care au fost îndrumaţi spre centrele de evaluare, cei care au factori de risc şi trebuie să primească tratament antiviral, trebuie să se încadreze într-o durată de maximum 5 zile de la debutul bolii pentru a ajunge în aceste centre, astfel încât eficienţa antiviralelor să fie una crescută.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Acestea sunt centre de evaluare a pacienţilor confirmaţi pozitiv SARS-CoV-2, nu sunt centre de testare. Oamenii cer pentru că nu au primit mesajul corect sau nu au avut răbdare să citească până la capăt.
Vin ca să se testeze de COVID la spital, noi nu facem teste în spital decât în cazurile grave care ajung, suspiciuni majore, cu atât mai puţin în centrele de evaluare, acolo nu facem deloc testare, acolo vin cei confirmaţi oficial.
Durata la care este bine să se adreseze centrelor luând în considerare posibilitatea tratamentului antiviral este de maximum 5 zile. Eficienţa tratamentului antiviral pe care l-ar putea primi de la aceste centre este în primele 5 zile de la debutul bolii, de la debutul simptomelor de boală.
Aici ar trebui să vină pacienţi care sunt îndrumaţi de către medicii de familie, pacienţi care au fost testaţi pozitiv, oficial, deci nu acasă, singuri, cu testul, deci confirmaţi în coronaforms de către medicul de familie sau un laborator confirmat pentru a face acest lucru sau DSP. Trebuie confirmaţi ori de pcr ori de antigen conform legislaţiei, dar de către un laborator acreditat care are evidenţa şi introduce datele în baza de date coronaforms, unde fiecare pacient confirmat pozitiv este regăsit cu ajutorul CNP-ului. Aceşti pacienţi sunt îndrumaţi pentru evaluare dacă au factori de risc şi dacă în gândirea medicilor care i-au îndrumat, aceşti pacienţi ar putea beneficia de tratament antiviral.
Cum procedăm dacă facem acasă un test rapid pentru COVI-19, iar acesta iese pozitiv
Îl sunaţi pe medicul de familie şi îl rugaţi să vă ajute să-l reconfirmaţi, vă spune ce aveţi de făcut, ori vi-l face chiar el, încă unul rapid, ori vă trimite undeva să vi-l faceţi, ori vă spune să chemaţi să vi-l facă acasă, de regulă fiind la debut şi forme uşoare sau medii, fără insuficienţă respiratorie, aceşti pacienţi pot merge să se testeze undeva, nu trebuie neapărat să stea acasă”, a explicat Dr. Florescu.
Ce categorii de pacienţi nu vor primi tratament antiviral în centrele de evaluare: copiii cu vârsta sub 18 ani, gravidele şi mamele care alăptează, printre acestea
„Copiii sub 18 ani sunt excluşi până la acest moment, vom vedea mai târziu, gravidele, mamele care alăptează, şi toţi ceilalţi care au contraindicaţie medicală punctuală, interacţiuni medicamentoase, tratamente concomitente pentru alte boli care ar putea interacţiona major cu ceea ce ar primi, pacienţi cu insuficienţă severă renală sau hepatică, dializaţi, de exemplu, aceştia nu au indicaţie pentru tratamentele antivirale sau dacă este vorba despre cei cu alte tipuri de tratamente, trebuie apreciat punctual de la caz la caz de către medic, să vadă dacă îi poate da sau nu îi poate da, care ar fi atitudinea cea mai corectă.
Ce se întâmplă concret în centrele de evaluare destinate pacienţilor confirmaţi cu COVID-19/ În ce stadiu este accesul la cele două antivirale noi, molnupiravir şi paxlovid
La medicii care îi fac evaluarea, la centrul de evaluare, pacientul este întrebat despre toate medicamentele pe care le ia. Acolo medicii fac următoarele: iau pacienţii confirmaţi oficial, îi consultă, le fac analize de sânge dacă este cazul, le fac examen radiologic pulmonar dacă este cazul şi le dau tratament antiviral dacă este cazul. Trebuie acolo fiecare luat rând pe rând şi văzut.
Din câte ştiu, antiviralele noi nu au ajuns în centre, dar sunt toate formalităţile demarate. Este vorba despre molnupiravir şi paxlovid.
La Babeş centrul de evaluare există, dar mai aşteptăm, pentru că ne mai trebuie formalităţi cu casa de asigurări ca să putem deschide, probabil că în cel mai scurt timp vor fi gata.
Centrele de evaluare reprezintă un pas important în combaterea pandemiei în România şi un pas important în scăderea presiunii asupra sistemului spitalicesc care a fost asaltat până la epuizare în valul 4. Cazurile acestea uşoare şi medii care nu necesită spitalizare vor fi îngrijite în ambulatoriile acestea dedicate, în centre de evaluare, este cel mai logic lucru cu putinţă”, a precizat Dr. Florescu.
Un sfert din paturile Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, ocupate cu pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. Medicii îngrijesc în ATI şi un bărbat infectat cu varianta Omicron, nevaccinat
„Acum cam un sfert din spital este ocupat deocamdată, nu este mult, dar a crescut faţă de săptămânile anterioare, creşte destul de lent, dar a crescut adresabilitatea din nou, deocamdată vin speriaţi. Există în ATI un pacient, un bărbat nevaccinat infectat cu varianta omicron, aflat pe ventilaţie non invazivă.
Ce se întâmplă cu un pacient care face o formă severă de gripă şi se adresează spitalului de boli infecţioase Victor Babeş
Va veni ca de obicei într-un spital de infecţioase doar că, dacă este caz de terapie intensivă, o să încercăm să-i găsim o altă variantă, pentru că terapiile noastre intensive, cel puţin la noi, nu ai cum să separi cazurile de COVID de celelalte cazuri. Nu va fi o problemă cu aceste cazuri pentru că pot să stea şi în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor mari de urgenţă în care sunt mai uşor de separat, sunt secţii mai mari, se pot delimita câteva paturi şi în majoritatea spitalelor mari există de asemenea colegi infecţionişti care pot da tratament etiologic pentru aceste cazuri”,a explicat Dr. Simin Aysel Florescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.