Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Dorel Săndesc, afirmă că stadiul lucrărilor la Centrul de Mari Arşi este de 60% şi se lucrează într-un ritm bun, chiar şi noaptea. ”Stadiul fizic e de 60 pentru că sunt foarte multe finisaje, dar acum ritmul va fi bun că se poate lucra şi afară şi înăuntru Deja e securizată zona interioară şi se lucrează intens şi acolo”, arată el.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Dorel Săndesc, a afirmat, vineri, că la Centrul de Mari Arşi se lucrează într-un ritm bun.
”Este împlinirea unui vis pentru care luptăm de mulţi ani, din 2014 am propus acest proiect, dar, din păcate, foarte mulţi ani nu s-a întâmplat nimic. Acest proiect, ca şi celelalte două din ţară, similare, Târgu Mureş şi Bucureşti, au fost înghetaţe pur şi simplu şi iată că în ultimii trei ani au fost resuscitate, ca să folosesc un termen din specialitatea mea. Se lucrează într-un ritm bun, proiectul se va termina cu bine şi aduce un salt uriaş în calitatea îngrijirii pacienţilor noştri, arşi, în primul rând, dar şi a tututor pacienţilor, prin structurile pe care le va avea: noua urgenţă, noul bloc operator, noul ATI chirurgical şi pista de elicopter de urgenţă”, a declarat Dorel Săndesc.
Premierul Marcel Ciolacu, aflat vineri la Timişoara, a afirmat că sunt trimişi deja la specializare medici care vor lucra la acest centru.
”Am început să trimitem medici la specializare, care vor lucra în acest Centru de Mari Arşi, acest Spital de Mare Arşi. Avem vreo şase boxe de mari arşi. Uitaţi-vă cât de mare este spitalul. E o zonă foarte mică. Capacitatea sunt şase, zece maximum, am văzut şi în străinătate. Deci avem nevoie de toate trei. Şi sunt distribuite Timişoara, Târgu Mureş, Bucureşti”, a explicat premierul Ciolacu.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara a afirmat că pentru construcţia acestui centru se lucrează şi noaptea.
”Nimeni nu poate să nu vadă că se lucrează într-un ritm foarte bun. Se lucrează chiar şi noaptea şi foarte mulţi oameni ne spun: dom’le, nu am mai trecut de două săptămâni pe bulevardul Liviu Rebreanu şi se vede cum creşte. Merge bine şi plăţile s-au făcut la timp şi suntem încrezători. Stadiul fizic e de 60 pentru că sunt foarte multe finisaje, dar acum ritmul va fi bun că se poate lucra şi afară şi înăuntru. Deja e securizată zona interioară şi se lucrează intens şi acolo”, a precizat Dorel Săndesc.
El a adăugat că la sfârşitul trimestrului întâi din 2026 va fi încheiată această construcţie.
Marcel Ciolacu s-a referit, în vizita pe care a făcut-o la Timişoara, şi la Institutul Regional de Oncologie.
”Şi mai avem Centrul de oncologie. Am înţeles că s-a terminat licitaţia, s-a semnat contractul, trebuie dat ordinul de începere şi trebuie o negociere la Comisie astfel încât să rămână prins pe PNRR, să vedem cum negociem să-l ducem până la sfârşit ca şi execuţie până la sfârşitul anului 2026”, a explicat premierul.
Centrul de Mari Arşi se află lângă Spitalul Judeţean Timişoara. În paralel cu intervenţiile interioare, se lucrează, în prezent, la amenajarea heliportului pe acoperişul clădirii.
Lucrările sunt realizate de firma Erbaşu.
Investiţia de la Spitalul Judeţean Timişoara constă în construirea unei clădiri noi cu 5 etaje, care va beneficia de 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 12 paturi pentru mari arşi, şase rezerve pentru arşi intermediari şi post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, o secţie ATI cu 27 de paturi şi un bloc operator cu 25 de săli, spaţii conexe (sterilizare, farmacie, spaţii administrative şi logistice, spaţii tehnice, etc.) şi heliport.
Valoarea investiţiei, derulată de Ministerul Sănătăţii, este de 66 de milioane de euro, iar durata de execuţie este de 26 de luni.
Finanţarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de împrumut nr 8362 dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.