Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ungaria, Ucraina, Polonia, Franţa şi Suedia că se vor înregistra condiţii meteorologice severe în următoarele zile, fiind emise avertizări cod portocaliu şi galben. Traficul din zonele respective va fi afectat.
Astfel, MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Ungaria, care se confuntă, marţi şi miercuri, cu vreme nefavorabilă. În judeţele Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Bekes, Csongrad, Somogy, Jasz-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprem, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nograd Veszprem a fost emis cod galben de ninsoare şi zăpadă viscolită, iar în judeţul Vas – cod portocaliu de zăpadă viscolită. De asemenea, în judeţul Zala este cod galben de ninsoare şi cod portocaliu de zăpadă viscolită.
”Este de aşteptat ca vântul să înregistreze, la rafală, viteza de 45-55 km/h în partea de vest şi sud-vest a Ungariei, viscolind zăpada. Până la miezul nopţii 27/28 februarie 2018, în partea de nord-vest şi nord-est, stratul de zăpadă va măsura 3-5 cm, în timp ce în sud acesta va ajunge până la 7-10 cm în judeţele de frontieră. Nu sunt drumuri publice închise din cauza condiţiilor meteo”, anunţă MAE.
Până la data de 31 martie 2018, în Ungaria este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condiţiile meteo.
Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
O altă avertizare de călătorie a MAE vizează Ucraina, unde, în perioada 27 februarie – 1 martie 2018, autorităţile locale au prognozat situaţii meteorologice severe, cauzate de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de viscol, vânt puternic (15-20 m/s) şi temperaturi scăzute, în partea centrală şi de sud a Ucrainei, regiunile Kirovograd, Dnipropetrovsk, Poltava, Mykolaiv, Odessa, Herson, Zaporojie, Sumy şi Doneţk.
”Circulaţia autovehiculelor va fi îngreunată ca urmare a depunerii unui strat considerabil de zăpadă şi gheaţă pe carosabil. Este posibil ca circulaţia auto să fie restricţionată sau temporar închisă pe anumite tronsoane de drumuri naţionale”, anunţă MAE.
În Marea Azov şi în porturi se aşteaptă rafale puternice de vânt cu viteze de 25-28 m/s, valuri de aproximativ 2 m, iar în jumătatea de vest a Mării Negre se aşteaptă valuri de 3-4 m.
Temperaturile minime se vor situa între -15° C şi -22° C pe timpul nopţii, iar pe alocuri minime cuprinse între -23° C şi -27° C, în jumătatea de nord-vest a Ucrainei.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 şi +380445009935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, MAE anunţă vreme severă în Polonia, unde, până în 3 martie, majoritatea regiunilor ţării se vor confrunta cu temperaturi extrem de scăzute, până la –23 grade Celsius şi căderi masive de zăpadă, în special în zonele muntoase.
”Este posibil ca unele drumuri publice din regiunile de nord, centru, precum şi din zonele muntoase să fie închise circulaţiei rutiere. Reamintim că, până la data de 31 martie 2018, este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condiţiile meteo”, precizează MAE.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varşovia: +48226983156 şi +48226222970, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Polonia: +48694486683.
O altă atenţionare de călătorie a MAE vizează Franţa, unde, până joi, Departamentele - Alpes Maritimes (06), Var (83) şi Bouches-du-Rhône (13) se află sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori, polei şi temperaturi scăzute.
”Météo France a informat, de asemenea, că în această perioadă (27-28 februarie 2018) nivelul de poluare al aerului din aceste 3 departamente va depăşi cu mult valorile admise. Reamintim că, până la data de 31 martie 2018, este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condiţiile meteo”, anunţă MAE.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, Consulatului General al României la Marsilia: +33491221741, Consulatului General al României la Strasbourg: +33369321938 şi Consulatului General al României la Lyon: +33478607252 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatului General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatului General al României la Strasbourg: +33627050022 şi Consulatului General al României la Lyon: +33643627736.
Potrivit MAE, în Suedia, pentru regiunile Stockholm, Kalmar, Östergotland şi Södermanland s-a emis cod portocaliu de ninsoare, cu afectarea tuturor formelor de transport public.
”Astfel, zborurile programate pot avea întârzieri sau chiar suferi anulări; circulaţia auto este îngreunată şi prezintă condiţii de risc; există întârzieri în circulaţia feroviară destinată persoanelor. Aeroporturile locale recomandă contactarea companiei de transport care asigură zborul, pentru procurarea unor informaţii actualizate. Se recomandă atenţie sporită la informările autorităţilor suedeze pentru perioada următoare, deoarece prognoza se poate actualiza la un nivel de risc mai înalt”, precizează MAE.
Pe linie rutieră, Agenţia de Transport recomandă ca în regiunile afectate, şoferii să nu efectueze călătorii decât dacă este absolut necesar şi să respecte legislaţia cu privire la echiparea autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm +468205674, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.