Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru ca la începutul lunii septembrie să fie manuale noi de clasa a V-a pe băncile elevilor, în contextul noilor programe şcolare, a declarat joi secretarul de stat Liviu Pop, precizând că nu poate fi luată în calcul o amânare de implementare, pentru că aceasta înseamnă „un an pierdut pentru şcolari”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Prioritatea unu a Ministerului Educaţiei pe zona de preuniversitar este cea legată de manualele şcolare pentru clasa a V-a. La începutul lunii ianuarie, când am preluat mandatul, am constatat o întârziere nepermisă în elaborarea programelor şcolare pentru clasele V-VIII. Aşa cum bine ştiţi, prin angajamentele Ministerului Educaţiei, anul acesta copiii de clasa a V-a trebuie să înceapă anul şcolar pe noile programe şcolare. Anul viitor, a VI-a, astfel încât până în 2020 cei de clasa a VIII-a să lucreze pe noile programe şcolare", a spus Liviu Pop.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar a precizat că termenul de elaborare a acestor programe şcolare era octombrie 2016.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Din păcate, în ianuarie, când am ajuns, nu exista finalizat aceste termen. Am reuşit să cerem unităţilor componente din subordinea Ministerului să finalizeze acest draft. Am reuşit, săptămâna trecută, să îl punem în dezbatere publică. Săptămâna viitoare vor avea loc consultări, inclusiv cu Academie Română, pe programele V-VIII, în aşa fel încât experţii Academiei Române să îşi pună amprenta pe ceea ce înseamnă programe şcolare pentru toţii copiii din învăţământul gimnazial din România, urmând ca la începutul lunii martie să finalizăm aceste programe, să le aprobăm prin act normativ, rămânându-ne la dispoziţie şase luni de zile pentru editarea manualelor şcolare", a mai spus Pop.

Secretarul de stat a adăugat că vor fi căutate soluţii astfel încât, la începutul anului şcolar, elevii să aibă manuale pe bănci, în contextul noilor programe şcolare.

„Nu există amânare de implementare a manualelor şcolare, pentru că asta înseamnă un an din viaţa copiilor pierdut", a arătat Pop.

Secretarul de stat a mai spus că a cerut o analiză a manualelor retipărite.

"Pentru ceilalţi, unde avem de asigurat retipăririle, am cerut o analiză să facem retipăririle în aşa fel încât să eliminăm din sistem anumite manuale care sunt depăşite moral sau chiar lipsa de manuale, acolo unde punctual în anumite şcoli din ţară ne-au fost semnalate de către elevi, părinţi sau chiar mass-media. Avem dezbatere publică încă o săptămână pe programele şcolare, urmând ca, cel târziu în 3 martie, să se finalizeze acest proces”, a precizat Pop.

În legătură cu materialele didactice auxiliare, secretarul de stat a spus că acestea sunt puse deja pe site, pentru prima dată în învăţământul post-decembrist. 

"Am făcut publică lista materialelor didactice auxiliare care se folosesc la nivelul unităţilor de învăţământ.  Nu au fost publicate niciodată didacticile auxiliare care nu pot fi folosite în şcoală decât cu aprobarea Ministerului Educaţiei. Vom iniţia proiectul privind Legea manualului şcolar, lege care până la mijlocul lunii iunie să o facem publică, evident în urma dezbaterilor cu actorii implicaţi - federaţia părinţilor, asociaţiile de elevi, sindicatele, editurile, Academia Română, mediul universitar. Proiectul îşi va urma cursul normal prin Parlament, dar este important să elaborăm, alături de experţii noştri, un document care să reunească tot ce înseamnă manual şcolar", a mai spus secretarul de stat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.