Peste două mii de locatari ai blocurilor din oraşul arădean Lipova se încălzesc cu sobe în apartamente de ani de zile, pentru că sistemul centralizat de termoficare a fost abandonat de administraţia locală din cauza ineficienţei, iar în localitate nu există gaz. Odată cu venirea frigului, locatarii de la etajele superioare sunt nevoiţi să îşi ducă lemnele în locuinţe cum pot, unii apelând la scripeţi. Oamenii şi-au sacrificat balcoanele, cămările sau chiar unrlr camere pentru a depozita lemnele folosite pe timp de iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Locatarii blocurilor din oraşul arădean Lipova îşi fac provizii de lemne, în această perioadă, pentru că localitatea nu mai are sistem centralizat de încălzire de mai bine de 15 ani.

În cămările, beciurile sau balcoanele în care în mod obişnuit îşi păstrau alimente conservate, oamenii depozitează acum lemne, pe care le duc cu greutate la etajele superioare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Unii locatari şi-au instalat scipeţi motorizaţi sau manuali, de care se folosesc pentru a trage la etajele superioare sacoşele pline cu lemne. Este singura soluţie pentru a nu le urca pe scări până la etajele patru sau cinci.

Pensionarul Viorel Cojocaru locuieşte la etajul V şi spune că a fost nevoit să-şi instaleze scripete electric, pentru că nu mai e tânăr şi nu mai poate căra lemnele pe scări.

“Când eram tânăr, urcam lemnele la etajul V de câteva ori pe zi, acum nu mai pot. Am un scripete electric care îmi face treaba, eu doar aştept sacoşa cu lemne în balcon, unde le şi depozitez. Când mi-am umplut balconul, lemnele îmi ajung cam o săptămână. E greu, dar asta e situaţia… Oraşul nu mai are centrală de mult. Eu m-am debranşat înainte să se închidă centrala, pentru că îngheţa apa în calorifere. Nu era eficient sistemul, plăteam mult şi răbdam frig”, a spus pensionarul pentru News.ro.

Bărbatul încălzeşte un apartament de trei camere, de 86 de metri pătraţi, cu o sobă de teracotă, iar lemnele îl costă între 1.500 şi 2.000 de lei în sezonul rece.

“Acum trei ani, preţul lemnelor era la jumătate, dar se tot scumpesc. În ritmul în care urcă preţurile, probabil va fi mai rentabilă încălzirea pe curent”, se plânge bărbatul.

“Suntem umiliţi în al doilea oraş ca importanţă din judeţul Arad. Nu e normal să locuim la bloc şi să facem foc în sobe, să cărăm din beci lemne pe scări de câteva ori pe zi. Facem mizerie, fum…”, s-a plâns un alt locatar, Florin Iliescu.

Numeroasele burlane prinse pe faţadele blocurilor nu sunt doar inestetice, spun locuitorii oraşului, dar produc şi multă poluare.

”Nu poţi deschide un geam să aeriseşti, că îţi intră fumul de la burlanul vecinului. Suntem ca în Evul Mediu, deşi locuim la bloc”, a spus o locatară.

Cele aproximativ 30 de blocuri din oraş au patru şi cinci etaje, iar în aceste imobile locuiesc peste 2.000 de persoane, adică 20 la sută din populaţia oraşului. Toate blocurile erau racordate la centrala termică a oraşului, care a funcţionat până la începutul anilor 2000.

Primarul Lipovei, Iosif Jichici, a declarat pentru News.ro că sistemul centralizat  de termoficare a fost abadonat din cauza ineficienţei.

“În afară de blocuri, sistemul mai deservea un hotel. Era ineficient să ţii o centrală pentru un număr atât de mic de consumatori. Costurile erau prea mari, mai ales că centrala folosea motorină. Am fost nevoiţi să renunţăm, iar acum toată populaţia oraşului se încălzeşte cu lemne, pentru că nu avem nici gaz”, a spus edilul.

“La oraş, ca la ţară!”, glumesc locatarii apartamentelor cu sobe, care speră, totuşi, că autorităţile locale vor reuşi să aducă în zonă reţeaua de gaze şi să-şi instaleze centrale de apartament.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.