Cercetătorii din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara au realizat în premieră naţională, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţii infectaţi cu coronavirus, cu care ar putea fi dotate secţiile de terapie intensivă.
”Funcţionarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiaţii ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienţii aflaţi în stare critică, infectaţi cu SARS-CoV-2, care sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi al Universităţii Politehnica Timişoara.
Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienţi, realizat de colectivele departamentelor Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Organici şi Naturali, dar şi Măsurări şi Electronică Optică din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătăţirii produsului, a fost apreciat de medicii anestezişti ca fiind extrem de util.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului Oncogen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promiţătoare.
După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timişoara intenţionează patentarea dispozitivului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.