Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aderarea Inspecţiei Judiciare la Reţeaua Europeană a Serviciilor de Inspecţie Judiciară (R.E.S.I.J.) şi pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale la acesta, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte. Actul normativ are ca obiect de reglementare aderarea Inspecţiei Judiciare la Reţeaua Europeana a Serviciilor de Inspecţie Judiciară, precum şi aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a Inspecţiei Judiciare, în calitate de membru al RESIJ, în limita echivalentului în lei al sumei de 5.000 euro/an.
„Se aprobă aderarea Inspecţiei Judiciare, ca membru cu drepturi şi obligaţii depline, la Reţeaua Europeană a Serviciilor de Inspecţie Judiciară, denumită în continuare R.E.S.I.J.. Începând cu anul 2024, se aprobă plata cotizaţiei anuale de participare a Inspecţiei Judiciare, ca membru cu drepturi şi obligaţii depline, la R.E.S.I.J., în limita echivalentului în lei al sumei de 5000 euro/an. În cazul în care nivelul cotizaţiei prevăzute anterior este modificat prin hotărâre a Adunării Generale a R.E.S.I.J., plata cotizaţiei anuale se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în limita echivalentului în lei a sumei stabilite”, arată legea promulgată de către şeful statului.
Echivalentul în lei al sumei este calculat pe baza cursului oficial de schimb euro/leu al Băncii Naţionale a României valabil la data efectuării plăţii, mai indică sursa citată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, contravaloarea în lei a sumei este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru Inspecţia Judiciară.
Şeful statului a mai promulgat legea pentru acceptarea amendamentelor la Acordul de înfiinţare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Paris la 29 mai 1990, adoptate prin Rezoluţiile nr. 259 şi 260 din 18 mai 2023 ale Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Actul normativ are ca scop modificarea Acordului de înfiinţare al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în ceea ce priveşte limitele şi extinderea sferei geografice a operaţiunilor Băncii în Africa Subsahariană şi Irak, precum şi eliminarea limitării capitalului statutar pentru operaţiunile obişnuite şi încredinţează Consiliului de Administraţie stabilirea şi menţinerea oricăror limite adecvate cu privire la indicatorii de adecvare a capitalului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.