Avocatul Poporului cere, miercuri, informaţii suplimentare despre campania de vaccinare de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, directorul STS, Ionel Sorin Bălan, şi de la preşedintele Comitetului de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă. Una dintre întrebări vizează procedura de acordare a primului ajutor de către medicii de familie, în cazul apariţiei unor reacţii alergice severe după administrarea vaccinului.
Avocatul Poporului arată, miercuri, în solicitarea trimisă ministrului Sănătăţii, directorului STS şi preşedintelui Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, că s-a sesizat din oficiu, în noiembrie 2020, cu privire la campania de vaccin are, însă consideră că această sesizare trebuie extinsă.
”Care este modalitatea concretă prin care vor fi centralizate cererile de furnizare de materiale şi echipamente necesare dotării spaţiilor în cadrul centrelor de vaccinare, conform normelor (...) centre reprezentate de cabinetele de medicina familiei şi care este perioada în care vor fi acestea distribuite?
Care este modalitatea concretă de acordare imediată a tratamentului de urgenţă de către medicii de familie în cazul unor reacţii alergice severe ale pacienţilor la vaccin, având n vedere că aceştia nu au competenţă adecvată în medicina de urgenţă nici nu dispun de dotarea necesară acordării primului ajutor calificat în situaţiile critice de urgenţă (de exemplu defibrilatoare, adrenalină, aparate de administrare oxigen).
Care este procedura aplicabilă de achiziţie a materialelor şi echipamentelor precizate mai sus?
Ce vaccinuri vor fi disponibile şi în ce cantităţi?
Dacă persoanele care doresc să se vaccineze vor avea posibilitatea optării pentru un anumit vaccin?”
În solicitarea adresată
directorului STS, Avocatul Poporului întreabă date despre platforma pe care se fac programările la vaccinare – dacă au fost remediate unele disfuncţionalităţi, cum se face programarea pentru medicii care sunt organizaţi ca persoane fizice autorizate, de când vor putea face medicii de familie programări pentru pacienţii proprii.
Solicitarea pentru
medicul Valeriu Gheorghiţă vizează informaţii despre modalitatea de înscriere în platformă a persoanelor din etapele II şi III, dacă cetăţenii se vot putea înscrie pentru vaccinare la orice centru sau vor fi condiţionaţi de domiciliu, dar şi cum se face programarea pentru rapel.
Avocatul Poporului vrea să ştie, de asemenea, care este numărul de persoane estimat la vaccinare pentru fiecare etapă în parte, dar şi dacă numărul de doze comunicat să se primeşte în România include şi dozele de rapel sau doar prima doză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.