Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă prin care Institutul Cantacuzino trecea în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.
Legea transmisă la promulgare aprobă, fără modificări, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, prin care se înfiinţează Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino”, instituţie publică de importanţă strategică, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, prin reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, care se desfiinţează.
Preşedintele semnalează că, în anul 2016, Guvernul a stabilit trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii (art. VI din Ordonanţa de urgenţă nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1009 din 15 decembrie 2016). Această ordonanţă de urgenţă se află în prezent în procedură parlamentară.
De asemenea, în data de 21 septembrie 2017, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care se stabileşte înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, instituţie de drept public care desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, prin preluarea patrimoniului, personalului şi activităţii Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino”, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, care se desfiinţează (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 762 din 25 septembrie 2017).
Prin art. 9 al acestui ultim act normativ, atât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2015, cât şi art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 au fost abrogate.
”Faţă de această situaţie, considerăm că decizia de aprobare prin lege a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2015 trebuie reanalizată de către Parlament. Având în vedere importanţa activităţii Institutului „Cantacuzino”, considerăm că trebuie să se asigure o coerentă succesiune a actelor normative pentru evitarea oricăror confuzii cu privire la situaţia juridică a acestuia, crearea unui cadru legislativ coerent şi predictibil fiind esenţială în vederea bunei desfăşurări a activităţii Institutului. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei”, se arată în cererea preşedintelui.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.